Υλικά (4-6 μερίδες ή για 500 γρ. ζυμαρικό)
2-4 ώριμες κόκκινες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γ. βασιλικός
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. βασιλικός
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα συστατικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με νερό και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν οι τομάτες.2. Περνάμε τη σάλτσα από κόσκινο ή τη λιώνουμε στο μπλέντερ (αφού αφαιρέσουμε το δαφνόφυλλο.) Βάζουμε αλατοπίπερο κατά τη γεύση και ελάχιστο λάδι κατά περίπτωση.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΤΣΑΣ:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μυρωδικά ή και συνδυασμούς μυρωδικών όπως θυμάρι, άνηθο, εστραγκόν κλπ., επίσης σόγια σος, ταμπάσκο, ξύδι βαλσαμικό κλπ. ή μπαχαρικά όπως κόλιαντρο, κύμινο, ολόκληρους πιπερόσπορους, κάρι ή άλλο μίγμα μπαχαρικών κατά τη γεύση και την εφευρετικότητα
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
Μπορούμε να προσθέσουμε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά ζεματισμένα για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει ή στον ατμό (ή και αποψυγμένα) όπου χρειάζεται και κομμένα στο κατάλληλο μέγεθος:
(α) Μανιτάρια
(β) Φασολάκια πράσινα κάθε είδους
(γ) Φασόλια ξηρά προβρασμένα ή από κονσέρβα
(δ) Μπιζέλι
(ε) Καλαμπόκι από κονσέρβα ή μικρά ολόκληρα καλαμποκάκια
(στ) Κουνουπίδι ή μπρόκολο κομμένο σε μικρά ανθάκια
(ζ) Μπάμιες
(η) Κολοκυθάκια ή κομμάτια κολοκύθας
(θ) Φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
(ι) Πιπεριές πράσινες , κόκκινες ή κίτρινες
(ια) Μελιτζάνα αλατισμένη και ξεπικρισμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
(ιβ) Κρεμμυδάκια φρέσκα
(ιγ) Σπανάκι
(ιδ) Σέλινο ή σελινόρριζα
(ιε) Φρέσκα ή ξηρά φρούτα όπως δαμάσκηνο, βερύκοκκο, χουρμάδες, παπάγια, μάγκο, ανανά κλπ.
(ιστ) Πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους