Χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα 2 ψήφοι

Από ΧΡΗΣΤΟΣ.Π
Χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα
Γνήσια παραδοσιακή συνταγή για σπανακοτυρόπιτα.
 
 

Υλικά (1 ταψί 30 εκ.)

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
100 γρ. για τα φύλλα
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κιλό σπανάκι
φρέσκα κρεμμυδάκια ένα ματσάκι
ένα ματσάκι άνηθο
3 πράσα
1/2 κιλό φέτα
3 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Για την ζύμη:
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, με το χέρι μας ανοίγουμε μια τρύπα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το λαδί και το ξύδι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη την ζύμη να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση:
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια με τα χέρια και όχι με το μαχαίρι. Πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα πράσα και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια λεκάνη βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τα πράσα και ρίχνουμε τα 3 αυγά, την φέτα που και αυτήν έχουμε κόψει με τα χέρια σε μικρά κομματάκια και λίγο αλάτι και άφθονο πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Για τα φύλλα:
Παίρνουμε την ζύμη και κόβουμε μικρά κομμάτια και αφού ρίξουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα τα ανοίξουμε, με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Ανάλογα το πόσο φύλλο προτιμάτε γίνονται και οι στρώσεις. Εγώ βάζω 3 φύλλα στον πάτο. Μην ξεχνάτε σε κάθε φύλλο να αλείφετε με ελαιόλαδο. Μετά απλώνουμε την ζύμη και προσθέτουμε από πάνω όσο φύλλα θέλουμε. Εγώ βάζω άλλα τρία τα οποία και αυτά ένα-ένα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αφού τελειώσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την πίτα σε κομμάτια ανάλογα τα γούστα. Εγώ τα κάνω σαν μπακλαβά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα πάνω φύλλα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες