Wellington γαλοπούλα
Δείτε μία διαφορετική γαλοπούλα από τον Always Hungry και εντυπωσιάστε τους όλους!
Υλικά
700 γρ στήθος γαλοπούλας
50 γρ αποξηραμένα κράνμπερι
50 γρ βρασμένα κάστανα
λίγο Γαλλικό τυρί μπρι
1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας
4-5 φέτες προσούτο
1 κρόκο αυγού
flakes αλατιού ή ημίχοντρο αλάτι
αλάτι
πιπέρι
50 γρ αποξηραμένα κράνμπερι
50 γρ βρασμένα κάστανα
λίγο Γαλλικό τυρί μπρι
1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας
4-5 φέτες προσούτο
1 κρόκο αυγού
flakes αλατιού ή ημίχοντρο αλάτι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Την γαλοπούλα θα πρέπει να την έχουμε βγάλει από το ψυγείο για μισή ώρα, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε τη γαλοπούλα καλά για το ρολό.
Απλώνουμε σε μία επιφάνεια μεμβράνη και αρχικά κόβουμε την γαλοπούλα όσο πιο λεπτή μπορούμε. Από πάνω τοποθετούμε πάλι μεμβράνη και χτυπάμε το φιλέτο για να απλώσει.
Η γαλοπούλα θα πρέπει να έχει παραλληλόγραμμο σχήμα για να βγει ομοιόμορφο το ρολό.
Πρώτα από όλα αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και μετά απλώνουμε 1 στρώμα από το τυρί και από πάνω τα cranberries.Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα προσθέτουμε και αυτά πάνω από το τυρί.
Με προσοχή σηκώνουμε τη μία πλευρά της γαλοπούλας με τη μεμβράνη και σφίγγουμε όσο μπορούμε το ρολό.Συνεχίζουμε το τύλιγμα, συκώνοντας την μεμβράνη για να μην τυλίξουμε μέρος της στο ρολό.
Το επόμενο στάδιο είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε ένα καλοσχηματισμένο ρολό.
Πιάνουμε τις 2 άκρες της μεμβράνης και τυλίγουμε το ρολό προς τα μία κατεύθυνση πάνω στον πάγκο. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση αυτή αρκετά, μέχρι να σφίξει αρκετά και να σχηματιστεί μια "καραμέλα" και δένουμε τις άκρες με κόμπο.
Tip: πολλές φορές εγκλωβίζεται μέσα στη μεμβράνη αέρας και δημιουργεί κενά μεταξύ της με το ρολό, οπότε με ένα μυτερό μαχαίρι κάντε μικρές τρύπες σε 2-3 σημεία ώστε όσο τυλίγετε το ρολό, να φεύγει ο αέρας.
Τοποθετούμε το ρολό για 10' στην κατάψυξη για να σφίξει.
Παράλληλα απλώνουμε πάλι μεμβράνη σε μία επιφάνεια και τοποθετούμε από πάνω 1 φύλλο σφολιάτας και σε σειρά 4 φέτες προσούτο, έτσι ώστε να καλύπτει μερικά η μία την άλλη. Οι φέτες του προσούτο πρέπει να είναι τόσες ώστε να καλύπτουν το μήκος από το ρολό.
Βγάζουμε το ρολό από την κατάψυξη, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το τοποθετούμε πάνω από το προσούτο.Τυλίγουμε τη σφολιάτα και κλείνουμε της άκρες διπλώνοντας τη ζύμη πιου περισεύει.
Όπως και πριν, δημιουργούμε μία "καραμέλα" και την βάζουμε πάλι για 10' στην κατάψηξη με τη μεμβράνη. Μόλις βγάλουμε το ρολό από την κατάψυξη θα πρέπει να έχει ένα ενιαίο και όμορφο σχήμα, όπως παρακάτω.
Απλώνουμε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα και τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο της.
Σε ένα μπλωλ ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και το αλλοίφουμε από πάνω.
Με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού σχηματίζουμε γραμμές στο ρολό και πασπαλίζουμε από πάνω λίγα flakes αλατιού ή λίγο ημίχοντρο αλάτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 °C για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C και ψήνουμε για άλλα 40-45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα η ζύμη μας.
Το αφαιρούμε από τον φούρνο το Ουέλινγκτον και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το wellington γαλοπούλας σε φέτες πάχους 2 εκατοστών.
Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές του Always Hungry πατήστε εδώ!