Τσουρέκι αφράτο
Η συνταγή αυτή είναι υπεροχή και παραδοσιακή πάνω απ'όλα. Συνιστώ αυτό το τσουρέκι ανεπιφύλαχτα. Είναι νόστιμο και αφράτο. Κάντε το και θα με θυμηθείτε.
Υλικά
6 αυγά
2 ποτήρια γάλα
2 κιλά αλεύρι δυνατό
125 γρ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ανάλογα τι προτιμάτε.
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 καλούπι μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
3 1/2 ποτήρι ζάχαρη
βανίλια
μαχλέπι σκόνη
κακουλέ σκόνη
μαστίχα Χίου σκόνη
2 ποτήρια γάλα
2 κιλά αλεύρι δυνατό
125 γρ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ανάλογα τι προτιμάτε.
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 καλούπι μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
3 1/2 ποτήρι ζάχαρη
βανίλια
μαχλέπι σκόνη
κακουλέ σκόνη
μαστίχα Χίου σκόνη
Εκτέλεση
Πιάνουμε τη μαγιά με το νερό, το μισό ποτήρι ζάχαρη και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε να διογκωθεί. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 2 κιλά αλεύρι. Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα 3 ποτήρια ζάχαρη, το βούτυρο και το λάδι και τα ζεσταίνουμε. Δεν πρέπει να τα κάψουμε γιατί με τη μεγάλη θερμοκρασία θα χαλάσει η μαγιά, θα κόψουν τα αυγά και θα καραμελοποιηθεί η ζάχαρη, να είναι αρκετά ζεστά.Ρίχνουμε και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη λεκάνη τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ζυμώνουμε καλά. Σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι και θα το κάνουμε. Το ζύμωμα θα είναι τόσο όσο να γίνει ένα λείο ζυμάρι που αν το κόψουμε, δεν πρέπει να έχει τρύπες, ή να κολλάει στα χεριά κατά το ζύμωμα, τα λαδώνουμε συνεχώς με χλιαρό λάδι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με νάυλον για να μη στεγνώσει η επιφάνεια, τυλίγουμε τη λεκάνη με μια κουβέρτα και το αφήνουμε εν φουσκώσει. Έπειτα το πλάθουμε πλεξούδες.
Αν είναι η απλή πλεξούδα χρειάζονται 3 κορδόνια, αν είναι η σταυρωτή, 2 κορδόνια. Τα αφήνουμε λίγο ακόμα να ωριμάσουν και να φουσκώσουν και έπειτα τα αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Ρίχνουμε επάνω αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
|