Ταλιατέλες με γαρίδες βινταλού 1 ψήφοι

Από ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Ταλιατέλες με γαρίδες βινταλού
Πρόκειται για μετατροπή ενός από τα πιο καυτερά ινδικά πιάτα (η παρούσα παραλλαγή δεν είναι και τόσο, εκτός αν αυξήσουμε υπέρμετρα τα τσίλι), προερχόμενο από την περιοχή της Βεγγάλης (Bagladesh) και είναι συνδυασμός ινδικής και πορτογαλικής κουζίνας. Στο πρωτότυπο πιάτο χρησιμοποιείται ψαχνό από κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι ή αρνάκι χωρίς λίπος ή πέτσα, κομμένο σε μικρά κομμάτια και ρύζι αντί για ζυμαρικό.
 
 

Υλικά (6)

500 γρ. φετουτσίνια ή ταλιατέλες
2 κουταλάκια σπόροι κύμινου
2-3 ξηρά καυτερά κόκκινα τσίλι
1 κουταλάκι πιπερόσπόροι μαύροι
1 κουταλάκι σπόροι καρδάμου
1 κομμάτι κανέλλα 2 εκ.
1,5 κουταλάκι σπόροι μαύρης μουστάρδας
1 κουταλάκι σπόροι τριγωνέλας (fenugreek)
5 κουταλιές λευκό ξύδι
1,5-2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ξανθιά ζάχαρη
10 κουταλιές ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε δακτυλίδια
4-6 κουταλιές συν 225 ml νερό
500 γρ. γαρίδες μέτριες καθαρισμένες
1 φρέσκια τζιντζερόριζα των 2,5 εκ., ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
1 μικρό κεφάλι σκόρδο
1 κουταλιά σπόροι κόλιαντρου
1/2 κουταλάκι σκόνη κουρκούμη

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε τους σπόρους κύμινου, πιπεριού, καρδάμου, μαύρης μουστάρδας και τριγωνέλας σε μύλο του καφέ ή σε μπλέντερ. Βάζουμε τα τριμμένα μπαχαρικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα αναμιγνύουμε και τα βάζουμε στην άκρη.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα τηγανίζουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε με ένα πιρούνι και τα βάζουμε στο μπλέντερ, (σβήνουμε τη φωτιά) μαζί με 2-3 κουταλιές νερό και τα λιώνουμε. Τα προσθέτουμε στο μπολ των μπαχαρικών: Αυτή είναι η σάλτσα βίνταλου, που μπορεί να φτιαχτεί από πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο.
3. Στεγνώνουμε τις γαρίδες με χαρτί κουζίνας.
4. Λιώνουμε το τζίντζερ και το σκόρδο μέσα στο μπλέντερ με 2-3 κουταλιές νερό, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα.
5. Ξαναζεσταίνουμε το λάδι, που απέμεινε στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε λίγες-λίγες τις γαρίδες και τις σοτάρουμε ελαφρά. Τελειώνοντας τις βγάζουμε με μια πιρούνα και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Όταν γίνουν όλες, στο ίδιο λάδι βάζουμε την κρέμα τζίντζερ και σκόρδου, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τον κόλιαντρο και την κουρκούμη. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη. Βάζουμε 225 ml νερό και την σάλτσα βίνταλου. Αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
6. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο ζυμαρικό, ανακατεύουμε ζεσταίνοντας και σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες