Σπαγγέτι μπουρδέτο
Το μπουρδέτο είναι ένα πιπεράτο κερκυραϊκό πιάτο, που γίνεται με πετρόψαρα (σκορπιός μαύρος, γαλέος, χέλι, σμέρνα κτλ.). Η σάλτσα του, μαζί με το ψάρι ή χωριστά, δίνει μια έξοχη μακαρονάδα. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του, αυτή που δίνεται εδώ είναι πολλή απλή και απίθανα εύγευστη.
Υλικά (8 μερίδες)
1 κιλό σπαγγέτι
1,5-2 κιλά ψάρι (σκορπιός ολόκληρος ή γαλέος, κομμένος σε φέτες)
4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 κουταλιά τοματοπολτός
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
1/3 φλιτζ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. πιπέρι
1,5-2 κιλά ψάρι (σκορπιός ολόκληρος ή γαλέος, κομμένος σε φέτες)
4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 κουταλιά τοματοπολτός
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
1/3 φλιτζ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το ψάρι σε ένα τρυπητό με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε για 1-2 ώρες.2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε νερό σε ύψος 3-4 εκ. και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το οποίο βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το κρεμμύδι και το πετάμε.
3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κόκκινο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψάρι μαζί με το χυμό λεμονιού. Αν χρειάζεται, για να δώσουμε στο φαγητό το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα, προσθέτουμε επί πλέον τοματοπολτό ή και πάπρικα. Επίσης ρυθμίζουμε κατά την γεύση το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Βράζουμε για 10 ακόμη λεπτά (Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε το ψάρι να καλύπτεται τελείως ενώ το μέγεθος της κατσαρόλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε η επιφάνειά της να καλύπτεται τελείως από τις φέτες του ψαριού.)
4. Στο μεταξύ έχουμε βράσει και στραγγίσει τα σπαγγέτι, στα οποία προσθέτουμε την πλούσια σάλτσα του ψαριού. Το ψάρι είτε το σερβίρουμε χωριστά σε μερίδες, είτε, αν προτιμούμε, το κομματιάζουμε και το βάζουμε μέσα στη σάλτσα.