Σούπα κουνουπίδι με μύδια
Τα πολλά πρόσωπα της ανθοκράμβης (Κουνουπίδι): ?λλο ένα λουλούδι που τρώμε, μαζί με την κάππαρη και την αγκινάρα. Όχι ακριβώς το λουλούδι, δηλαδή, αλλά το βλαστάρι με τα λουλούδια, αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν «καυλός» εξ ού και το αγγλικό cauliflower. Η ανθοκράμβη ή βράσκη η λαχανώδης (Brassica Oleracea L. Var. botrytis) είναι από τα προβληματικά λαχανικά, ιδιαιτέρως αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Βλέπετε, μυρίζει όταν μαγειρεύεται, όπως όλη η οικογένεια του λόγω των θειωδών ενώσεων που περιέχει, οι οποίες όμως είναι χρήσιμες για την υγεία. Από πλευράς υγείας, λοιπόν, το κουνουπίδι στέκεται ακριβώς πίσω από τον ξάδελφο του, το μπρόκολο, με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όσο για τη μυρωδιά, τι να σας πω; ?λλοι μιλούν για ένα κομμάτι ψωμί στο βράσιμο, άλλοι για ένα βαμβάκι με ξίδι πάνω από το καπάκι... Δεν εγγυώμαι γι' αυτές τις μεθόδους, οπότε μπορείτε να το φάτε ωμό σε σαλάτα (τριμμένο ή σε μπουκετάκια) ή να το βράσετε, όταν λείπουν όσοι κάνουν μούτρα και βεβαίως να το...
Μία από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές με κουνουπίδι είναι σίγουρα το ιδιότυπο κουσκούς που γίνεται τρίβοντας το σε σήτα ή ψιλό τρίφτη (μόνο το λουλούδι, τα κοτσάνια τα φυλάμε για άλλες παρασκευές), το οποίο αχνίζουμε σε σάλτσα ή στον ατμό. Στο Ισραήλ το είχα δοκιμάσει τηγανητό (βαθύ τηγάνισμα) σκέτο και σε χυλό και το βρήκα πολύ νόστιμο και στις δύο εκδοχές. Γρατιναρισμένο, σούπα, συνοδευτικό, σαλάτα, γιαχνί, δεν είναι λίγες οι ιδέες για το σερβίρισμα του.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές με κουνουπίδι είναι σίγουρα το ιδιότυπο κουσκούς που γίνεται τρίβοντας το σε σήτα ή ψιλό τρίφτη (μόνο το λουλούδι, τα κοτσάνια τα φυλάμε για άλλες παρασκευές), το οποίο αχνίζουμε σε σάλτσα ή στον ατμό. Στο Ισραήλ το είχα δοκιμάσει τηγανητό (βαθύ τηγάνισμα) σκέτο και σε χυλό και το βρήκα πολύ νόστιμο και στις δύο εκδοχές. Γρατιναρισμένο, σούπα, συνοδευτικό, σαλάτα, γιαχνί, δεν είναι λίγες οι ιδέες για το σερβίρισμα του.
Υλικά (4 μερίδες)
1 μικρό κουνουπίδι σε κομματάκια
2 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες
500 γρ. μύδια αχνιστά (μόνο η σάρκα και ο ζωμός τους)
αλατοπίπερο
1 πρέζα πάπρικα για κάθε πιάτο
2 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες
500 γρ. μύδια αχνιστά (μόνο η σάρκα και ο ζωμός τους)
αλατοπίπερο
1 πρέζα πάπρικα για κάθε πιάτο