Ροξάκια σπιτικά 6 ψήφοι

Από ΒΙΒΙΑΝ Κ.
Ροξάκια σπιτικά
 
 

Υλικά

500 γρ. γάλα
250 γρ. βούτυρο
25 γρ. μαγιά σε σκόνη
3 αυγά
1 κιλό αλεύρι
2 κ. σ. κακάο άγλυκο
1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ. γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα
Για το σιρόπι:
1 lt νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι (μικρό)

Εκτέλεση

1) Ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό, το βάζετε σε ένα μπολ και μέσα διαλύετε την μαγιά.
2) Χτυπάτε τα αυγά καλά και τα προσθέτετε στο μείγμα με το γάλα και τη μαγιά. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
3) Προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη την οποία κόβετε σε 3 ίσα μέρη.
4) Παίρνετε το ένα κομμάτι ζύμης, το ανοίγετε και μέσα στρώνετε το κακάο, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα καρύδια. Ζυμώνετε καλά μέχρι να σκουρύνει η ζύμη και να ενσωματωθούν τα υλικά σε αυτήν. Κόβετε τη σκουρόχρωμη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια.
5) Πλάθετε το κάθε κομμάτι και το ανοίγετε σαν φύλλο πίτας όσο πιο λεπτό μπορείτε χωρίς να κοπεί.
6) Παίρνετε τα υπόλοιπα 2/3 της άσπρης ζύμης που έχουν μείνει. Τη ζυμώνετε και την χωρίζετε σε 3 κομμάτια. Πλάθετε το κάθε κομμάτι, ανοίγοντας και αυτό σαν φύλλο πίτας σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος απ? ότι το σκουρόχρωμο φύλλο.
7) Βάζετε το σκουρόχρωμο φύλλο πάνω στο λευκό και τα τυλίγετε μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένας μακρόστενος κύλινδρος.
8) Κόβετε με το μαχαίρι σε κομμάτια 3,5-4 εκατοστών και τα πατάτε λίγο με την παλάμη σας να γίνουν φαρδιά και πλατιά.
9) Τα αφήνετε για 20 λεπτά να φουσκώσει λίγο η ζύμη, τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν(γύρω στα 15 λεπτά).
10) Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα μέχρι να δέσει.
11) Βάζετε τα ζεστά γλυκά μέσα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνετε να ποτιστούν από το σιρόπι.
12) Μετά τα αποσύρετε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα ροξάκια.
3 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες