Υλικά (4 μερίδες)
300 γρ. ρύζι για ριζότο
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
150 γρ. βούτυρο
75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 λίτρο ζωμό κότας
αλάτι και πιπέρι
Για τις γραρίδες:
400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
μερικές ίνες σαφράν
40 γρ. βούτυρο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
150 γρ. βούτυρο
75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 λίτρο ζωμό κότας
αλάτι και πιπέρι
Για τις γραρίδες:
400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
μερικές ίνες σαφράν
40 γρ. βούτυρο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διαφανές, πασπαλίζουμε με τις κλωστούλες σαφράν και σβήνουμε με το κρασί.2. Μόλις απορροφηθεί το υγρό, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό, ρίχνοντας δύο δόσεις με κουτάλα της σούπας και ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το ρύζι να τον απορροφήσει. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζωμό, συνολικά για 20 λεπτά περίπου, οπότε το ριζότο θα έχει χυλώσει και μαλακώσει.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
4. Στο μεταξύ έχουμε σοτάρει τις γαρίδες σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν, και τις έχουμε νοστιμίσει με αλάτι, πιπέρι και τις κλωστούλες σαφράν.
5. Σερβίρουμε το ριζότο, συνοδεύοντας με τις γαρίδες.