Πατάτες με κρεμά
Η συνταγή είναι αυθεντική γαλλική αλλά ταιριάζει πολύ στις δικές μας προτιμήσεις. Μπορείτε να την απολαύσετε σαν πρώτο πιάτο ή συνοδευτικό στο κυρίως σε ψητό κρέας.
Υλικά (4-5)
1 σκελίδα σκόρδου
75 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
1 κιλό πατάτες
αλάτι-πιπέρι
350 ml ζεστό γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
λίγο μοσχοκάρυδο
150 γρ. διάφορα τυριά τριμμένα
75 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
1 κιλό πατάτες
αλάτι-πιπέρι
350 ml ζεστό γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
λίγο μοσχοκάρυδο
150 γρ. διάφορα τυριά τριμμένα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε την σκελίδα σκόρδου και αφού την κόψετε στη μέση, θα τρίψετε το εσωτερικό ενός πήλινου σκεύους. Κατόπιν θα αλείψετε το σκεύος με λίγο βούτυρο.Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες λεπτές.
Θα βάλετε στο ταψί μια στρώση πατάτες θα τις πασπαλίσετε με αλάτι-πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα τυριά και τα επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες και τα τυριά.
Αναμειγνύετε το γάλα ζεστό και την κρέμα και περιχύνετε με αυτό τις πατάτες. Θα σκορπίσετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και θα πασπαλίσετε με λίγο πιπέρι.
Θα ψήσετε στους 180 βαθμούς για μία ώρα και 10 λεπτά. Κατόπιν θα αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Σερβίρετε αμέσως