Πασχαλινή καρυδόπιτα Πηλίου
Με μια λέξη... Καταπληκτική! Απλά προσθέτω και λίγο μπέικιν για να διογκωθεί πιο πολύ και να γίνει και αφράτη.
Υλικά
12 αυγά
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 κ.γ. ξύσμα από περγαμόντο
1 κλωναράκι βανίλια(Τα αρωματικά σποράκια του)
20 γρ. μπέικιν
Για το σιρόπι:
2 φλ. νερό
2 1/2 φλ. ζάχαρη
φλούδα από 1 πορτοκάλι
φλούδα από 1 λεμόνι(προσέχουμε να πάρουμε το πάνω μέρος της φλούδας. Να μην την κόψουμε βαθιά και πάρουμε και το άσπρο γιατί πικρίζει)
1 κλωναράκι βανίλιας
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 κ.γ. ξύσμα από περγαμόντο
1 κλωναράκι βανίλια(Τα αρωματικά σποράκια του)
20 γρ. μπέικιν
Για το σιρόπι:
2 φλ. νερό
2 1/2 φλ. ζάχαρη
φλούδα από 1 πορτοκάλι
φλούδα από 1 λεμόνι(προσέχουμε να πάρουμε το πάνω μέρος της φλούδας. Να μην την κόψουμε βαθιά και πάρουμε και το άσπρο γιατί πικρίζει)
1 κλωναράκι βανίλιας
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, να ασπρίσουν να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Έπειτα ρίχνουμε τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντο. Χτυπάμε για 1'' ακόμα και σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε μέσα στο καρύδι, ανακατεύουμε με μια μαρίζ κυκλικά και απαλά από κάτω προς τα πάνω. Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, με προσοχή να μην χάσει τον όγκο του.Βουτυρώνουμε με αγελαδινό βούτυρο και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κάνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και το κλωναράκι βανίλιας να βράσουν για 4'. Στο 2ο λεπτό προσθέτουμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Σιροπιάζουμε το γλυκό μας κρύο με καυτό το σιρόπι.