Πανακότα με φρούτα του πάθους
Η πανακότα είναι μια Ιταλική ελαφριά κρέμα που πήζει με ζελατίνες και συνδυάζεται με πολλές γεύσεις, είτε φρούτων, είτε σοκολάτας. Η γεύση της είναι υπέροχη και η υφή της σαν μετάξι. Γι'αυτό πρέπει να προσέχουμε να μη βράσει έστω και λίγο παραπάνω γιατί βουτυρώνει.
Υλικά
500 γρ. γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος 15% light ή ακόμα καλύτερα 35%
3 φύλλα ζελατίνης
150 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια (Τα αρωματικά σποράκια του)
Για στόλισμα:
1 κεσεδάκι φράουλες
1 κεσεδάκι φραγκοστάφυλα
1 κεσεδάκι σμέουρα
Για τη σος:
300 γρ. σμέουρα
60 γρ. ζάχαρη
Το κλωναράκι της βανίλιας
500 γρ. κρέμα γάλακτος 15% light ή ακόμα καλύτερα 35%
3 φύλλα ζελατίνης
150 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια (Τα αρωματικά σποράκια του)
Για στόλισμα:
1 κεσεδάκι φράουλες
1 κεσεδάκι φραγκοστάφυλα
1 κεσεδάκι σμέουρα
Για τη σος:
300 γρ. σμέουρα
60 γρ. ζάχαρη
Το κλωναράκι της βανίλιας
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε σε κρύο νερό τις ζελατίνες να μαλακώσουν. Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος , τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας να βράσουν. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και λίγο πριν αρχίσει να παίρνει βράση, δηλ στους 80-85 που είναι το σημείο βρασμού, το κατεβάζουμε αμέσως. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε να λιώσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.Ετοιμάζουμε τη σος σμέουρων:
Πολτοποιούμε στο μούλτι τα σμέουρα και βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα παραπανίσια υγρά και να έχει πυκνότητα η σος.
Σερβίρουμε ως εξής. Ξεφορμάρουμε όπως τις κρέμες καραμελέ και βάζουμε λίγα φρούτα στη πανακότα και ρίχνουμε λίγη σος ζεστή ή και κρύα.
|