Ουγγρικό χοιρινό ρολό
Μετά τις τσεχικές συνταγές θα δώσω και κάποιες ουγγρικές που δοκίμασα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη μια πόλη με τρία ονόματα. Η λοφώδης Βούδα στη δυτική όχθη του Δούναβη, η Οβούδα στα βορειοδυτικά και η πεδινή Πέστη στην ανατολική πλευρά. Οι τρεις πόλεις που χτίστηκαν σε διάρκεια 2.000 ετών ενώθηκαν και έγιναν πρωτεύουσα το 1873. Τότε η Ουγγαρία είχε τριπλάσια έκταση αλλά δεν ήταν ανεξάρτητη. Αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγαρίας. Επί του θέματος... Ένα ιδανικό φαγητό για τα γεύματα των γιορτινών ημερών στην Ουγγαρία. Μπορούμε όμως να το μαγειρέψουμε οπότε θέλουμε. Μια συνταγή που έφαγα και μου έμαθε μια Ουγγαρέζα μαγείρισσα, η Ania.
Υλικά (4-6 μερίδες)
1250 γρ. χοιρινή σπάλα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (μαργαρίνη ή αν θέλουμε εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε φυτίνη)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
100 γρ. λαρδί χοντροκομμένο
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
5 ντομάτες τριμμένες
600 γρ. μικρές πατάτες
χυμό 1 λεμονιού
1 κούπα ζωμό κρέατος
αλάτι, πιπέρι, μαντζουράνα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (μαργαρίνη ή αν θέλουμε εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε φυτίνη)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
100 γρ. λαρδί χοντροκομμένο
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
5 ντομάτες τριμμένες
600 γρ. μικρές πατάτες
χυμό 1 λεμονιού
1 κούπα ζωμό κρέατος
αλάτι, πιπέρι, μαντζουράνα
Εκτέλεση
Τυλίγουμε το κρέας μας ρολό και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής. Προσοχή, σπάγκο όχι δίχτυ, στην Ουγγαρία δεν το τυλίγουν σε δίχτυ αλλά με σπάγκο σε τρία μέρη. Στη μια κουταλιά βούτυρο ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, το ρολό σε όλες τις πλευρές και να απορροφήσει μέσα τα υγρά του. Το μεταφέρουμε σε ταψί.Στην άλλη κουταλιά βούτυρο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λαρδί, πασπαλίζουμε με πάπρικα και τα τοποθετούμε στο ταψί διπλά από το ρολό. Προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες σε ισομερή κομμάτια, αν δεν είναι μικρές μπουκίτσες για φούρνο, τις τριμμένες ντομάτες το ζωμό, τον χυμό του λεμονιού τη μαντζουράνα, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.. Ψήνουμε για 60 λεπτά στους 170 βαθμούς γυρίζοντας ανά διαστήματα το ρολό για να ψηθεί ομοιόμορφα. Στη συνεχεία ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα ώστε να πάρει λίγο χρώμα και να ροδίσει καλά η κρούστα.