Υλικά (2-4 μερίδες)
1,5 κιλό μύδια
4 κρεμμύδια στιφάδου ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλάκια βούτυρο
2/3 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1/3 φλιτζάνι νερό
3 κουταλάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 μίσχοι φρέσκου θυμαριού ή μια πρέζα ξηρό θυμάρι
2 δαφνόφυλλα
1/2 κουταλάκια πιπερόσποροι
125 ml κρέμα γάλακτος
επί πλέον μαϊντανός κομμένος
1 λεμόνι κομμένο στα οκτώ
Εκτέλεση
1. Πλένουμε τα μύδια σε τρεχούμενο νερό, αφαιρώντας κάθε ίχνος από χώμα, φύκια, μουστάκια κλπ. Πετάμε όσα έχουν σπάσει ή ανοίξει καθώς και όσα είναι λίγο ανοιχτά αλλά δεν κλείνουν.2. Τηγανίζουμε απαλά το σκόρδο και τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και βούτυρο, μέχρι να γίνουν διαφανή αλλά όχι σκούρα. Προσθέτουμε το κρασί, το νερό, το μαϊντανό, το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα, τους πιπερόσπορους και τα μύδια. Χύνουμε από πάνω την κρέμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει βράση και ατμίζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 περίπου λεπτά, τινάζοντας συνεχώς το τηγάνι. Τα όστρακα θα ανοίγουν καθώς θα γίνονται τα μύδια.
3. Σερβίρουμε μόλις ανοίξουν τα όστρακα σε βαθιά μπολ, γαρνίροντας με κομμένο μαϊντανό και τα κομμάτια του λεμονιού. (Χρειάζεται ένα μεγάλο κουτάλι για να παίρνουμε το χυμό.)