Μουστοκούλουρα παραδοσιακά με πετιμέζι
Μια και έκανα μια μεγάλη αναφορά για το ελαιόλαδο, θα δώσω 2 συνταγές αυθεντικού μουστοκούλουρου. Το αυθεντικό παραδοσιακό μουστοκούλουρο δεν γίνεται με σταφιδίνη. Αυτό το χρησιμοποιούν σε φτηνιάρικα ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία.
Υλικά
200 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. πετιμέζι
180 γρ. νερό
100 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. αμμωνία
1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1 κιλό αλεύρι
120 γρ. πετιμέζι
180 γρ. νερό
100 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. αμμωνία
1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1 κιλό αλεύρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο, σόδα, αμμωνία, νερό κονιάκ και το γάλα και τα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ελαφρώς σφιχτό ζυμάρι.Κόβουμε μικρά μπαλάκια, τα πλάθουμε σε στρόγγυλο σχήμα τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμους για 15' με 18'.
|