Λαμπρόψωμο 8 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Λαμπρόψωμο
 
 

Υλικά (3 λαμπρόψωμα)

2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ
125 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
6 φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
μαχλέπι
κακουλέ
γλυκάνισο

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ζεσταίνετε το γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Δεν τα καίμε. Να είναι ζεστά. Ρίχνετε και το μαχλέπι, το κακουλέ και τις 4 κουταλιές ζουμί από το βρασμένο γλυκάνισο. Έπειτα αδειάζετε το μείγμα στον μεγάλο κάδο του μίξερ με 2 από το αλεύρι και χτυπάτε για 2 λεπτά. Προσθέτετε την μαγιά και τμηματικά τα αυγά με τους κρόκους. Συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ και κατόπιν προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι. Τώρα μπορείτε να ζυμώσετε με τα χέρια και έτσι συνεχίζετε. Πλάθετε σε μπάλα τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 1/2 ώρα περίπου. Την κόβουμε και την πλάθουμε σε 2-3 μπάλες τις οποίες πατάμε όπως τις Βασιλόπιτες. Τα αφήνουμε να διογκωθούν λίγο και τα αλείφουμε με αυγό. Με την Πασχαλινή λαμπάδα κάνουμε 4 τρύπες σταυρωτά σε κάθε ψωμί και βάζουμε σε κάθε τρύπα από ένα κόκκινο αυγό. Τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα.
2 αστέρια από 8 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες