Κρεμμύδι γκρατεν με δεντρολίβανο και θυμάρι 1 ψήφοι

Από ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κρεμμύδι γκρατεν με δεντρολίβανο και θυμάρι
Υποθέτουμε ότι διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 μέρα, αυτό όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επειδή δεν μένει ούτε κομματάκι!
 
 

Υλικά (6)

8 μέτρια κρεμμύδια λευκά ή κίτρινα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για άλειμμα των κρεμμυδιών
1 κουταλάκι ψιλοκομμένος φρέσκο δεντρολίβανο ή 1/2 κουταλάκι ξηρό ψιλοκομμένο με μεγάλο μαχαίρι
2 κουταλιές θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά ξηρό
Για την επικάλυψη:
6 κουταλιές μαγιονέζα (συνιστάται 4 κουταλιές λάιτ και 2 κουταλιές πλήρης)
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1/2 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
1 φλιτζ. οποιοδήποτε ήπιο λευκό τυρί
3 κουταλιές τριμμένο τυρί Πεκορίνο-Ρομάνο ή παρμεζάνα
πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο κατά τη γεύση

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε εγκάρσια σε φέτες του 1.5 εκ. Τα απλώνουμε στο ταψί σε μια στρώση και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και μετά τα πασπαλίζουμε με τα κομμένα μυρωδικά. Ψήνουμε τα κρεμμύδια για 15 λεπτά, μετά τα βγάζουμε από τον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του στους 190°C.
2. Στο μεταξύ σε ένα μπολ έχουμε αναμίξει με ένα πιρούνι τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το λευκό τυρί, την παρμεζάνα και το πιπέρι. (Tο μίγμα θα έχει κόμπους.)
3. Αλείφουμε ένα σκεύος πυρέξ 23 x 33 εκ. με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε εκεί τα ψημένα κρεμμύδια. Απλώνουμε την επικάλυψη πάνω στα κρεμμύδια και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για 25-35 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει και τα κρεμμύδια να κοχλάσουν ελαφρά. Το σερβίρουμε καυτό.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες