Κουνουπίδι πουρέ με τυρί και άνηθο
Ένα ωραίο και ελαφρύ πουρέ, κατάλληλο για να συνοδεύει πιάτα με κρέας ή και ψητό ψάρι.
Υλικά (4-6 μερίδες)
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι (4-5 φλιτζ. ανθάκια)
αλάτι, για το μαγείρεμα του κουνουπιδιού
1 κουταλιά βούτυρο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
2 κουταλιές μισή-μισή κρέμα γάλακτος και γάλα
1/2 φλιτζ. τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
1/4 φλιτζ. τυρί φέτα κομματιασμένο
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι κατά τη γεύση
αλάτι, για το μαγείρεμα του κουνουπιδιού
1 κουταλιά βούτυρο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
2 κουταλιές μισή-μισή κρέμα γάλακτος και γάλα
1/2 φλιτζ. τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
1/4 φλιτζ. τυρί φέτα κομματιασμένο
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Πλένουμε το κουνουπίδι, αφαιρούμε τον πυρήνα και τα σπάζουμε σε μικρά ανθάκια.2. Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε μπόλικο αλάτι και βράζουμε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει τελείως, περίπου για 20 λεπτά. Το ρίχνουμε στο τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά για 5 λεπτά τουλάχιστον.
3. Μόλις το κουνουπίδι στραγγίξει, το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και το άνηθο. Λιώνουμε το κουνουπίδι με έναν αναμικτήρα (ηλεκτρικό κατά προτίμηση), μέχρι να αναμιχθούν καλά τα συστατικά. Προσθέτουμε κρέμα και γάλα και τα δυο τυριά και λιώνουμε ξανά το μίγμα μέχρι να αναμιχθεί καλά το τυρί και το κουνουπίδι να είναι τελείως μαλακό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
4. Το ξαναζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά, αν χρειάζεται και το σερβίρουμε καυτό.