Κουλούρια Πασχαλινά για τη Μαρία
Την συνταγή αυτή αφιερώνω στην Μαρία που πάντα τιμάει τις συνταγές μου. Πέρυσι το Πάσχα μου είχε δώσει μια συνταγή για μαλακά Πασχαλινά κουλούρια. Ήταν υπέροχα. Βρήκα λοιπόν τη συνταγή που έψαχνα τότε και δεν την έβρισκα και της την αφιερώνω.
Υλικά
1750 γρ. αλεύρι δυνατό
600 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φυτίνη (λιωμένη χλιαρή)
50 γρ. βούτυρο γιδίσιο ή αγελαδινό(λιωμένο χλιαρό)
450 γρ. γάλα (χλιαρό)
200 γρ. αυγά. Περίπου 4 αυγά μετρίου μεγέθους αλλά καλύτερα να τα ζυγίσουμε
100 γρ. μαγιά
1/4 κ.γ. μαχλέπι ή μαστίχα Χίου
600 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φυτίνη (λιωμένη χλιαρή)
50 γρ. βούτυρο γιδίσιο ή αγελαδινό(λιωμένο χλιαρό)
450 γρ. γάλα (χλιαρό)
200 γρ. αυγά. Περίπου 4 αυγά μετρίου μεγέθους αλλά καλύτερα να τα ζυγίσουμε
100 γρ. μαγιά
1/4 κ.γ. μαχλέπι ή μαστίχα Χίου
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού.Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά με 200 γρ. από το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου σκεπασμένο.
Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε τη ζάχαρη.
Όταν διογκωθεί το ρίχνουμε στο αλεύρι όπου ανοίξαμε τη λακκούβα, ρίχνουμε κατόπιν και το υπόλοιπο γάλα που διαλύσαμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι ή τη μαστίχα και ξεκινάμε το ζύμωμα στο μίξερ. Μπορούμε και στο χέρι.
Αφού το ζυμώσουμε, το βάζουμε σε λεκάνη, το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.
Όταν διογκωθεί η ζύμη και γίνει αφράτη την κόβουμε στον πάγκο σε τεμάχια των 15 γρ. και τα ανοίγουμε φυτίλια των 10 εκ.
Πλάθουμε σε διάφορα σχέδια της αρεσκείας μας, γνώμη μου είναι να τα κάνουμε μικρές κουλούρες, και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Αφήνουμε τα ταψιά σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με αυγό και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσει το αυγό.
Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 25-30 περίπου λεπτά, ανάλογα τη δύναμη του φούρνου.