Η ταπεναντ μου
Σερβίρουμε την ταπενάντ πάνω σε φρυγανισμένες φέτες μπαγκέτας μόνη της της ή με γιδοτύρι, ως συνοδευτικό ψαριού στη σχάρα, ή μαζί με ψητά λαχανικά, αλείφουμε κοτόπουλο πριν ή μετά το ψήσιμο, φτιάχνουμε βινεγκρέτ, την αναμιγνύουμε με μαγιονέζα για να συνδυαστεί με αγκινάρες στον ατμό ή στη σχάρα. Μερικά μόνο παραδείγματα!
Υλικά (1 φλ.)
20-30 ελιές καλαματιανές ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
10-15 ελιές πράσινες ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
1 κουταλιά χυμός λεμονιού ή κατά τη γεύση
1 κουταλιά ελαιόλαδο
4-5 φιλέτα αντσούγας χοντροκομμένα ή κατά τη γεύση
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπερίτσα καυτερή φρέσκια ή ξηραμένη, ψιλοκομμένη
? φλιτζ. κάσιους χοντροκοπανισμένα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 μικρή χούφτα φύλλα βασιλικού σχισμένα
10-15 ελιές πράσινες ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
1 κουταλιά χυμός λεμονιού ή κατά τη γεύση
1 κουταλιά ελαιόλαδο
4-5 φιλέτα αντσούγας χοντροκομμένα ή κατά τη γεύση
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπερίτσα καυτερή φρέσκια ή ξηραμένη, ψιλοκομμένη
? φλιτζ. κάσιους χοντροκοπανισμένα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 μικρή χούφτα φύλλα βασιλικού σχισμένα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ και φτιάχνουμε χοντροκομμένο μίγμα (με παλμούς). Εναλλακτικά τα κοπανάμε στο γουδί.Σημ. Πρέπει να μπορεί να αλείφεται στο ψωμί ή στο κράκερ. Διατηρείται μέχρι δυο εβδομάδες στο ψυγείο.