Galette de rois (γκαλετ ντε ρουά)
Η Γκαλέτ ντε ρουά που σημαίνει "Πίτα του Βασιλιά" είναι Γαλλικό γλυκό με μακραίωνη παράδοση που συνδέεται με τη γιορτή των Φώτων. Καταναλώνεται τις ημέρες κοντά στα Θεοφάνεια. Μοιάζει με γλυκό καρβέλι και στολίζεται πάντα με μια χάρτινη κορώνα. Παλαιότερα έβαζαν μέσα ένα κουκί, τώρα το ομοίωμα της Παναγίας, που όποιος το βρει στο κομμάτι του, στέφεται Βασιλιάς της ημέρας και προσφέρει την πίτα την επόμενη xρονιά.
Υλικά
1/2 κιλό σφολιάτα
Για τη γέμιση:
400 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού
20 ml ρούμι
50 γρ. αμύγδαλόσκονη (από αναποφλοίωτο αμύγδαλο)
20 γρ. αλεύρι μαλακό
Για τη γέμιση:
400 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού
20 ml ρούμι
50 γρ. αμύγδαλόσκονη (από αναποφλοίωτο αμύγδαλο)
20 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τον κρόκο και έπειτα το ρούμι. Μόλις απορροφηθούν καλά τα υγρά, ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σκεπασμένο.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε δίσκους διαμέτρου 24 εκατοστών και απλώνουμε στον έναν τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο τη γέμιση και πιέζουμε περιμετρικά τις άκρες των 2 φύλων να κολλήσουν. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι γραμμές από το κέντρο προς τα έξω σε σχήμα βεντάλιας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.
Όταν κρυώσει η πίτα την αλείφουμε με μαρμελάδα βερίκοκο οπότε είναι και πιο γυαλιστερή και γιορτινή η εμφάνισή της.
|