Φετουτσίνια με σάλτσα από χτένια και ντομάτα
Η σάλτσα αυτή προέρχεται από την Προβηγκία και αποτελεί την πολύ ελαφριά όψη της γαλλικής κουζίνας, όπου,
αντί για σοτάρισμα σε λάδι ή βούτυρο, η σάλτσα γίνεται αφήνοντας τα λαχανικά να "ιδρώσουν" σε πολύ χαμηλή
φωτιά. Αποδίδει όμως τις λεπτές γεύσεις τους, ενώ προσθέτοντας προς το τέλος λίγο πολύ καλής ποιότητας
ελαιόλαδο τις δυναμώνουμε κατά πολύ.
αντί για σοτάρισμα σε λάδι ή βούτυρο, η σάλτσα γίνεται αφήνοντας τα λαχανικά να "ιδρώσουν" σε πολύ χαμηλή
φωτιά. Αποδίδει όμως τις λεπτές γεύσεις τους, ενώ προσθέτοντας προς το τέλος λίγο πολύ καλής ποιότητας
ελαιόλαδο τις δυναμώνουμε κατά πολύ.
Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. φετουτσίνια
1/2 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί ή περισσότερο
1 φλιτζ. κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζ. κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
4 φλιτζ. τομάτες κομμένες σε κύβους
1 δαφνόφυλλο
1/4 κουταλάκι σπόροι μάραθου φρεσκοαλεσμένοι
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
πιπέρι μαύρο τριμμένο κατά τη γεύση (περίπου 1/8 κουταλάκι)
πιπέρι καγιέν κατά τη γεύση (περίπου 1/4 κουταλάκι)
12 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια, κομμένες
2 κουταλιά κάπαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
1 κουταλιά υπερπαρθένο ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινο και λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
1 κουταλιά τοματοπολτός (προαιρ.)
500 γρ. χτένια φρέσκα, στραγγισμένα αλλά όχι ξεπλυμένα
1 κουταλιά φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
1. Χύνουμε το κρασί σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.2. Προσθέτουμε τις τομάτες, την πιπεριά, το δαφνόφυλλο, το μάραθο, το μοσχοκάρυδο, το μαύρο πιπέρι και το καγιέν. Βάζουμε περισσότερο κρασί, αν χρειάζεται. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
3. Μετά ρίχνουμε ανακατεύοντας τις ελιές, την κάπαρη, το ελαιόλαδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και βράζουμε για 3 λεπτά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Αν θέλουμε παχύτερη σάλτσα, ανακατεύουμε με τον τοματοπολτό.
4. Προσθέτουμε τα χτένια στη σάλτσα και βράζουμε απαλά σε πολύ χαμηλή φωτιά (ποσάρουμε) μέχρι να γίνουν στέρεα και αδιαφανή (τα μικρότερα χτένια παίρνουν περίπου 2-3 λεπτά, ενώ τα μεγαλύτερα λίγο περισσότερο. Αν τα χτένια είναι πολύ μεγάλα, μπορούμε να τα κόψουμε στα τέσσερα, για να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος.)
5. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό (το υπο-βράζουμε.)
6. Ακριβώς πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε ανακατεύοντας το βασιλικό και το μαϊντανό στη σάλτσα. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο ζυμαρικό και σερβίρουμε αμέσως.