Υλικά
Για τη σος τυριού
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι κοινής χρήσης
600 ml ζεσταμένο γάλα
110 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
αλάτι
Για τον αστακό
1 μεγάλος αστακός βρασμένος
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι κοινής χρήσης
600 ml ζεσταμένο γάλα
110 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
αλάτι
Για τον αστακό
1 μεγάλος αστακός βρασμένος
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σχηματίσει μια ομοιόμορφη πάστα η οποία δεν κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι και το βούτυρο να γίνουν μια αλευρώδης μπάλα.2. Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για μη σβολιάσει.
3. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας πάντα, και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
4. Μόλις γίνει ομοιόμορφο και κρεμώδες, ρίχνουμε ανακατεύοντας το τριμμένο τυρί λίγο-λίγο μέχρι να λιώσει. Αν η σος είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο επί πλέον γάλα.
5. Προθερμαίνουμε το γκριλ στο καυτό.
6. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι στη σος τυριού.
7. Κόβουμε τον αστακό οριζόντια μέχρι το μέσο. Τον βάζουμε σε ένα ταψί και χύνουμε τη σος τυριού πάνω και στα δυο μισά.
8. Ψήνουμε τον αστακό κάτω από το γκριλ μέχρι το τυρί να χρυσίσει και να κοχλάσει.