Αμυγδαλόπιτα με φίνο άρωμα
Ένα γλύκισμα ελαφρύ, με την κρέμα λεμονιού να του δίνει μια υπέροχη δροσερή γεύση και φίνο άρωμα, που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Υλικά
8 αυγά
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 κ.σ. σόδα
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1 1/2 φλ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.σ. κανέλα και γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
2 και 1/2 φλ. νερό
5 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
φλούδα λεμονιού
Για τη διακόσμηση:
τριμμένη αμυγδαλόψιχα ή φιλέ αμυγδάλου
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 κ.σ. σόδα
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1 1/2 φλ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.σ. κανέλα και γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
2 και 1/2 φλ. νερό
5 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
φλούδα λεμονιού
Για τη διακόσμηση:
τριμμένη αμυγδαλόψιχα ή φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Διαλύετε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα στο χυμό λεμονιού. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε τη φρυγανιά, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει αφράτο το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και το ψήνετε στους 170-180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 1 ώρα περίπου. Όταν ψηθεί το βγάζετε το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε να κρυώσει.Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού μέχρι να πάρετε ένα μέτριο σιρόπι. Αφαιρείτε τη φλούδα και προσθέτετε το χυμό λεμονιού αφού το αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα. Σιροπιάζετε την κρύα πίτα με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με την κουτάλα. Αφήνετε την πίτα να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει. Γαρνίρετε με αμύγδαλα φιλέ ή αμυγδαλόψιχα.
Καλή επιτυχία!