Αγριογούρουνο των χιονιών
Η συνταγή αυτή είναι εξαιρετική για γιορτινές μέρες. Την έχω στο βιβλίο μου μαγειρικής που ετοιμάζω και πρόκειται να εκδοθεί μέσα στο 2011.
Υλικά (8-10 μερίδες)
2-3 κιλά αγριογούρουνο ή χοιρινό σπάλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.
1 πακέτο μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
20 κάστανα μισοβρασμένα και καθαρισμένα
10-15 ρόγες σταφύλι μαύρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μπουκάλι κρασί κόκκινο καλής ποιότητος
1 φλυτζάνι λάδι
μπαχάρι σε κόκκους και σκόνη
αλατοπίπερο
1 πακέτο μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
20 κάστανα μισοβρασμένα και καθαρισμένα
10-15 ρόγες σταφύλι μαύρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μπουκάλι κρασί κόκκινο καλής ποιότητος
1 φλυτζάνι λάδι
μπαχάρι σε κόκκους και σκόνη
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Βάζετε το κρέας σε ένα βαθύ σκεύος, το αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μπαχάρι, από πάνω το σκεπάζετε με τις φέτες του κρεμμυδιού, τοπεριχύνετε με το μισό κρασί και το βάζετε για μία νύχτα στο ψυγείο
Στραγγίζετε το κρέας και τα κρεμμύδια χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα και τα βάζετε σε μεγάλη γάστρα. Ρίχνετε το λάδι πάνω από το κρέας, αλατοπιπερώνετε ελαφρά και το βάζετε στο γκρίλ με ανοιχτή τη γάστρα να ροδίσει χωρίς να το τρυπήσετε με το πηρούνι γυρνώντας το. Στη συνέχεια ρίχνετε τη μαρινάδα, το μπαχάρι σκόνη, τα μανιτάρια, σκεπάζετε τη γάστρα και χαμηλώνετε τη φωτιά στους 220 βαθμούς.
Ψήνετε το φαγητό για 2 με 2 1/2 ώρες βλέποντας κατά διαστήματα και συμπληρώνοντας κρασί αν χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας (αν χρειαστεί παρατείνετε το χρόνο ψησίματος ή μειώνετε ανάλογα το κρέας).15 λεπτά πριν το σβήσετε προσθέτετε τα κάστανα, τα σταφύλια και ακόμη λίγο αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό το τρώτε, κουνάτε καλά τη γάστρα και το ψήνετε ακόμη 15 λεπτά.
Σερβίρετε στη μέση το κρέας και γύρω γύρω τα κάστανα και τα μανιτάρια. Συνοδεύεται με πατατούλες ή πιλάφι.