Τηγανητά ταϊλανδέζικα νουντλς με γαρίδες
Πρόκειται για το εθνικό πιάτο πάστας της Ταϊλάνδης πολύ διάσημο έξω από τη χώρα. Τα νουντλς chanburi μπορείτε να τα βρείτε σε αγορές και καταστήματα με προϊόντα από την Ασία, αποξηραμένα σε πλαστική συσκευασία. Ζητήστε τα και σαν νουντλς phad thai.
Οι δυτικοί συνήθως νοστιμίζουν τα ζυμαρικά με αλάτι, πιπέρι και τυρί παρμεζάνα. Αντίθετα τα πιάτα phad thai έχουν τη σάλτσα ψαριού για αλμυρή γεύση, τη ζάχαρη για γλυκιά, τον χυμό λάιμ για ξινή, την καυτερή πιπεριά για πικάντικη γεύση και τα φιστίκια για μια τραγανή νότα.
Οι δυτικοί συνήθως νοστιμίζουν τα ζυμαρικά με αλάτι, πιπέρι και τυρί παρμεζάνα. Αντίθετα τα πιάτα phad thai έχουν τη σάλτσα ψαριού για αλμυρή γεύση, τη ζάχαρη για γλυκιά, τον χυμό λάιμ για ξινή, την καυτερή πιπεριά για πικάντικη γεύση και τα φιστίκια για μια τραγανή νότα.
Υλικά (2)
1/3 του φλιτζανιού σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού τόφου (τυρί από σόγια –beancurd) κομμένο σε μικρά κομμάτια
180 γρ. γαρίδες φρέσκες και καθαρισμένες
2 γεμάτα φλιτζάνια λιγκουίνι από ρύζι (chanburi) μουλιασμένα σε νερό και στραγγισμένα
1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού
1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καρύδας
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια ανάλατα, άψητα και ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη καυτερή πιπερίτσα
1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι ή απόσταγμα τάμαριντ (tamarind)
1 φλιτζάνι φύτρα φασολιού, χωρίς ρίζες
Γαρνιτούρα:
1 ομελέτα σε μακρόστενες λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας φρέσκες κόκκινες πιπεριές καυτερές
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι
2 φέτες από φρέσκο λάιμ
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού τόφου (τυρί από σόγια –beancurd) κομμένο σε μικρά κομμάτια
180 γρ. γαρίδες φρέσκες και καθαρισμένες
2 γεμάτα φλιτζάνια λιγκουίνι από ρύζι (chanburi) μουλιασμένα σε νερό και στραγγισμένα
1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού
1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καρύδας
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια ανάλατα, άψητα και ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη καυτερή πιπερίτσα
1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι ή απόσταγμα τάμαριντ (tamarind)
1 φλιτζάνι φύτρα φασολιού, χωρίς ρίζες
Γαρνιτούρα:
1 ομελέτα σε μακρόστενες λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας φρέσκες κόκκινες πιπεριές καυτερές
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι
2 φέτες από φρέσκο λάιμ
Εκτέλεση
1. Για καλύτερα αποτελέσματα, το πιάτο αυτό θα πρέπει να γίνει σε γουόκ. Ετοιμάστε όλα τα υλικά εκ των προτέρων και αφήστε τα δίπλα σας. Ζεστάνετε το λάδι στο γουόκ έως ότου αρχίσει να καπνίζει.2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τυρί από σόγια. Ανακατεύετε γρήγορα για λίγα λεπτά, χωρίς όμως να τα αφήσετε να ροδίσουν. Προσθέστε τις γαρίδες και συνεχίστε να ανακατεύετε γρήγορα.
3. Οι γαρίδες μαγειρεύονται αμέσως, οπότε προσέξτε μην τις παραβράσετε. Μόλις πάρουν ένα ελαφρώς άσπρο χρώμα προσθέστε τα νουντλς ρυζιού της επαρχίας Chanburi. (Τα έχετε προηγουμένως μουλιάσει σε νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα έχετε στραγγίσει).
4. Ενώ ανακατεύετε , προσθέστε τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη καρύδας, την πιπεριά και το ξύδι. Το ζουμί από τις γαρίδες και τα καρυκεύματα θα μαλακώσουν τα νουντλς τα οποία όμως θα παραμείνουν al dente . Προσθέστε τα φιστίκια και ανακατέψτε καλά.
5. Τέλος, προσθέστε τα φύτρα φασολιού και ανακατέψτε γρήγορα αφήνοντας τα ίσα ίσα να ζεσταθούν.