Μπουμπαρι
Το Μπουμπάρι είναι ένας παραδοσιακός πικάντικος μεζές του Βόλου. Είναι λουκάνικο με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά και εντόσθιων. Είναι ότι καλύτερο για τις γιορτές και για τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Δίνω ένα φαγητό που γίνεται με το συγκεκριμένο λουκάνικο. Άλλη μια παραδοσιακή συνταγή που δίνω.
Υλικά
1 κιλό εντόσθια (νεφρά. καρδιές, πνευμόνι, γλυκάδια)
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 έντερα γίδας. 60 εκατοστά το καθένα (παχύ έντερο)
1 φλιτζανάκι ρύζι γλασσέ
1 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια πράσινα
1 ματσάκι μαϊντανό(ψιλοκομμένο)
2 λεμόνια
1 καυτερή πιπεριά
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
1/2 κιλό πατάτες
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 έντερα γίδας. 60 εκατοστά το καθένα (παχύ έντερο)
1 φλιτζανάκι ρύζι γλασσέ
1 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια πράσινα
1 ματσάκι μαϊντανό(ψιλοκομμένο)
2 λεμόνια
1 καυτερή πιπεριά
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
1/2 κιλό πατάτες
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα εντόσθια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε καλά. Τις κόβουμε στα τέσσερα. Σε νερό που κοχλάζει στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα εντόσθια και τα αφήνουμε να ζεματιστούν. Έπειτα τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Τα κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομματάκια, τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε τον κιμά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Ψιλοκόβουμε την καυτερή πιπεριά την ρίχνουμε κι αυτή στο μπολ, ρίχνουμε και το ρύζι και αρχίζουμε τα ζύμωμα. Προς το τέλος ρίχνουμε και μισό ποτήρι νερό. Αφού ζυμώσουμε τη γέμισή την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.Σε ένα ταψί βάζουμε τα έντερα και με τη βοήθεια ενός χωνιού και ενός κουταλιού γεμίζουμε τα έντερα με τη γέμιση που κάναμε. Δένουμε τις άκρες με μια κλωστή και ακουμπάμε τα γεμισμένα έντερα στο ταψί. Στα ενδιάμεσα στρώνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε χυμό από 2 λεμόνια, λάδι, μπόλικη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι στις πατάτες μόνο. Τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τα έντερα κατά διαστήματα για να βγαίνει ο ατμός κατά το βράσιμο.
Ψήνουμε στους 180 για 1-2 ώρες περίπου.
|