Μακαρονάδα Αλφρέντο 75 ψήφοι

Μακαρονάδα Αλφρέντο
Ο Alfredo ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Ρώμη. Όπως όλοι οι μεγάλοι chef, είχε κι αυτός τους δικούς του τρόπους επίδειξης, όπως π.χ. να ανακατεύει τα μακαρόνια του με ένα ζευγάρι χρυσά πιρούνι και κουτάλι,
που του είχαν χαρίσει οι διάσημοι Αμερικανοί ηθοποιοί της εποχής Mary Pickford και Douglas Fairbanks.
Η μακαρονάδα αυτή είναι εξαιρετικά απλή, αλλά βασίζεται σε πρώτης τάξεως συστατικά και τρώγεται πάντα φρεσκοφτιαγμένη. Έτσι πρώτης ποιότητας πρέπει να είναι τόσο το βούτυρο, όσο και η φρέσκια κρέμα γάλακτος και το τυρί Παρμεζάνα, που το τρίβουμε πάντα ακριβώς την τελευταία στιγμή. Απορρίπτουμε επομένως κάθε ιδέα χρησιμοποίησης έτοιμου τριμμένου τυριού. Επίσης χρησιμοποιούμε ζυμαρικό της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Όσο για το είδος του, αυτό μάλλον δεν πρέπει να μας απασχολεί: Όλες οι μορφές και τα σχήματα ζυμαρικού, ξηρά ή φρέσκα, ταιριάζουν θαυμάσια με τη σάλτσα Alfredo. Τέλος, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο στο πιάτο είναι πάντα καλοδεχούμενο.
Για να παρασκευάσουμε μια ομοιόμορφη, πλούσια σάλτσα Alfredo πρέπει να έχουμε ετοιμάσει από πριν όλα τα συστατικά και μάλιστα στη σωστή θερμοκρασία και να τα έχουμε στη σωστή θέση: Στην τελευταία φάση της παρασκευής οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι γρήγορες και ακριβείς. Γενικά φροντίζουμε να τηρούμε τις ποσότητες, όπως δίνονται στη συνταγή που εφαρμόζουμε. Εναπόκειται όμως σε μας να τις αυξομειώσουμε, με σκοπό να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στην προσωπική μας γεύση και το γούστο.
Όπως φαίνεται από τα χρησιμοποιούμενα συστατικά η μακαρονάδα Alfredo παραείναι πλούσια σε λιπαρά, τόσο μάλιστα που έχει χαρακτηρισθεί ως "έμφραγμα σε πιάτο", και το σχετικό αστείο μας προτρέπει "να μην πούμε στον καρδιολόγο μας ότι θα φάμε Alfredo απόψε!" Φυσικά κανείς δεν μας υποχρεώνει να την τρώμε κάθε μέρα, και να την απολαμβάνουμε από καιρό σε καιρό δεν είναι και προς θάνατο. Εκτός βέβαια αν ο γιατρός μας την έχει απαγορεύσει εντελώς. Κατά την επικρατούσα τάση μια τόσο απλή και γευστική μακαρονάδα δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει ολόκληρη χιονοστιβάδα παραλλαγών, που όχι μόνο πρόσθεσαν συστατικά κάθε είδους, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, όπως γαρίδες, χτένια, καβούρια, και μύδια, και λαχανικά, όπως ντομάτες, μπρόκολο, ελιές, μανιτάρια, μπιζέλι, κρεμμύδι, σκόρδο, καρύδια, διάφορα τυριά και μίγματα τυριών, αβγά, μυρωδικά διάφορα και μπαχαρικά, αλλά και προσπάθησαν να την κάνουν ελαφρότερη. Η μακαρονάδα Alfredo είναι μια αληθινή πηγή έμπνευσης και...
Εφαρμόστε τις ιδέες σας στις συνταγές που ακολουθούν. Δεν είναι παρά λίγες, σε σχέση με το πλήθος αυτών που κυκλοφορούν.
 
 

Υλικά

Ταλιατέλες ΑΛΦΡΕΝΤΟ (Βασική Συνταγή)
500 γρ. ταλιατέλες κοινές ή με αβγά
100 γρ. βούτυρο
250 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
100 γρ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το ζυμαρικό και το στραγγίζουμε αλλά όχι τελείως.
2. Στο μεταξύ τρίβουμε ένα κομμάτι τυρί παρμεζάνα. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε μαζί με τη φρέσκια κρέμα και τη μισή παρμεζάνα. Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και πιπέρι κατά τη γεύση. Κρατάμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει σαν κρέμα.
3. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ζυμαρικό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
2 αστέρια από 75 επισκέπτες