Υλικά (6 μερίδες)
1,5 κιλό πρόβειο ή μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση σπάλα) κομμένο σε μικρούς κύβους
1,5 φλ. ρεβίθια ξεφλουδισμένα
1,5 φλ. ξανθή σουλτανίνα σταφίδα
2,5?3 φλ. πετιμέζι
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
2-3 κάρδαμα κοπανισμένα
4,5 φλ. νερό
Για το πιλάφι:
3 φλ. ρύζι καρολίνα
3 φλ. ζωμό κρέατος
4 κ.σ. βούτυρο
1,5 φλ. ρεβίθια ξεφλουδισμένα
1,5 φλ. ξανθή σουλτανίνα σταφίδα
2,5?3 φλ. πετιμέζι
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
2-3 κάρδαμα κοπανισμένα
4,5 φλ. νερό
Για το πιλάφι:
3 φλ. ρύζι καρολίνα
3 φλ. ζωμό κρέατος
4 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Βάζετε τα ρεβίθια να μουλιάσουν αποβραδίς. Την επόμενη ημέρα τα βράζετε σε μπόλικο νερό και τα ξεφλουδίζετε. Καθαρίζετε τις σταφίδες.Πλένετε το κρέας και το βάζετε με πολύ λίγο νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, για να ψηθεί καλά. Το κρέας μπορεί να ψηθεί και στον ατμό, σε κατσαρόλα με διπλό πάτο, χωρίς να αγγίζει το νερό, μέχρι να χωρίσουν τα κόκαλα από μόνα τους. Έτσι γίνεται ακόμη πιο μαλακό και τραβά καλύτερα το πετιμέζι.
Βράζετε το ρύζι με το ζωμό του κρέατος. Προσθέτετε στο καλοψημένο κρέας το πετιμέζι, λίγο ακόμη νερό, τα ρεβίθια, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά. Το ψήνετε για 15-20 ακόμη λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι τα ρεβίθια και το κρέας να πάρουν το χρώμα της καραμέλας. Παραδοσιακά σερβίρεται πάνω σε πιλάφι.
|