Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 1250 γρ.
3-4 φλ. νερό
1 κ. σ. αλάτι
1 μικρό κρεμμύδι
1 καρότο
Για τη σάλτσα
καρυδιού
3 και 3/4 φλ. τριμμένα καρύδια
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4-5 κ. γ. σκόρδο κοπανισμένο
3 φέτες άσπρο ψωμί
1/4 κ. γ. αλάτι
1 και 1/2 κ. σ. πάπρικα
1 κ. γ. πιπέρι καγιέν
2 φλ. ζωμό κρέατος
5 καρύδια χωρισμένα στα δύο
για γαρνιτούρα
Για το λάδι της πάπρικας
3 κ. σ. λάδι
2 κ. γ. ουγγαρέζικη πάπρικα
3-4 φλ. νερό
1 κ. σ. αλάτι
1 μικρό κρεμμύδι
1 καρότο
Για τη σάλτσα
καρυδιού
3 και 3/4 φλ. τριμμένα καρύδια
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4-5 κ. γ. σκόρδο κοπανισμένο
3 φέτες άσπρο ψωμί
1/4 κ. γ. αλάτι
1 και 1/2 κ. σ. πάπρικα
1 κ. γ. πιπέρι καγιέν
2 φλ. ζωμό κρέατος
5 καρύδια χωρισμένα στα δύο
για γαρνιτούρα
Για το λάδι της πάπρικας
3 κ. σ. λάδι
2 κ. γ. ουγγαρέζικη πάπρικα
Εκτέλεση
1. Βάλτε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα μαζί με 3-4 φλιτζάνια νερό, 1κουταλιά σούπας αλάτι, το ολόκληρο κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις πάρει βράση σκεπάστε και σιγοβράστε για 45 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.Βγάλτε το κοτόπουλο και ξεκοκαλίστε το. Κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Κρατήστε το ζωμό.
2. Αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί. Βάλτε την ψίχα σε βαθύ πιάτο με λίγο νερό να μουλιάσει για 5 λεπτά και στύψτε την.
3. Ετοιμάστε την σάλτσα καρυδιού
Τρίψτε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια στο μπλέντερ. Σε μια λεκάνη ανακατέψτε τα καρύδια το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αλάτι, την πάπρικα, και το πιπέρι. Ξαναπεράστε το μίγμα λίγο-λίγο από το μπλέντερ μαζί με 2 φλιτζάνια ζωμό κότας.
4.Ανακατέψτε το κοτόπουλο με το μισό μίγμα του καρυδιού. Τοποθετείστε το σε πιατέλα και περιχύστε με το υπόλοιπο μίγμα. Διακοσμείστε με καρύδια. Περιχύστε με λάδι πάπρικας.
Λάδι πάπρικας
Ζεσταίνετε 3 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι, προσθέστε 2 κουταλιές γλυκού πάπρικα και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ανακατευθεί καλά η πάπρικα με το λάδι. Παγώστε στο ψυγείο.