Βράζουμε τα κολοκύθια σε μπόλικο νερό χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα και τα βγάζουμε μισοβρασμένα. Τα κόβουμε σε ένα μπολ και εν συνεχεία κόβουμε από πάνω το κρεμμύδι σε πολύ μικρούς κύβους. Χτυπάμε λάδι, λεμόνι, ξύδι, ρίγανη και αρκετή μουστάρδα και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι με τη σως. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα τουρσιά και ελιές πράσινες γεμιστές με κόκκινη πιπεριά επίσης ψιλοκομμένες.