Χριστουγεννιάτικο κέικ του Ανδρέα 1 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Χριστουγεννιάτικο κέικ του Ανδρέα
Καιρός να δώσω κι εγώ κάποιες συνταγές δικής μου επινόησης. Θα ξεκινήσω με 2 Χριστουγεννιάτικα κέικ λόγω των ημερών.
 
 

Υλικά

500 γρ. αλεύρι
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. γάλα
4 αyγά
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα και μουσκεμένα από βραδύς σε 125 γρ ρούμι με γεύση πορτοκάλι ή λικέρ μανταρίνι ή σε 100 γρ. λικέρ Amaretto)
150 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
1 κουτ. γλυκού κανέλα.

Για γαρνίρισμα:
Διάφορα γλυκά κουταλιού της αρεσκείας μας. Κεράσι, σύκο, νεράντζι, είναι ένας τέλειος χρωματικός συνδυασμός ή σύκο, μανταρίνι, κεράσι.

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να φουσκώσει. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα για να προλαβαίνει να το απορροφήσει το βούτυρο και έπειτα τμηματικά τα αυγά για τον ίδιο λόγο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την κανέλα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και τα ρίχνουμε μέσα κι αυτά. Συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα και σταματούμε το μίξερ. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς αλευρωμένους και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρόγγυλο βουτυρωμένο βαθύ ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε, πριν γαρνίρουμε, το αλλείφουμε γύρω γύρω με λίγη πραλίνα αμυγδάλου και κολλάμε τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Από πάνω στολίζουμε με τα γλυκά του κουταλιού.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες