Τραγανές ψητές πατάτες
Οι πατάτες μπορούν να γίνουν πολύ νόστιμες στο φούρνο, τραγανές και υγιεινές.
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες
4 κρεμμυδάκια κομμένα σε χοντρές φέτες
Χοντρό αλάτι
1/2 έως 1 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικό)
8 κλωναράκια θυμάρι
3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες
4 κρεμμυδάκια κομμένα σε χοντρές φέτες
Χοντρό αλάτι
1/2 έως 1 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικό)
8 κλωναράκια θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο και το λάδι. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με λίγο μίγμα από το βούτυρο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή μαντολίνο, κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες.Τοποθετούμε τις φέτες πατάτας κατακόρυφα στο ταψί. Σφηνώνουμε κρεμμυδάκια σε όλα τα σημεία. Πασπαλίζουμε με νιφάδες αλατιού και κόκκινου πιπεριού και αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα του βουτύρου. Ψήνουμε 1 ώρα και ένα τέταρτο.
Προσθέτουμε το θυμάρι και ψήνουμε μέχρι οι πατάτες να γίνουν τραγανές, ακόμα 35 λεπτά περίπου.