Teurgoule (τεργκουλ) 2 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Teurgoule (τεργκουλ)
Πρόκειται για το ψημένο ρυζόγαλο της Νορμανδίας, το Τεργκούλ. Παραδοσιακά ψηνόταν στον ξυλόφουρνο του χωριού μέσα σε ειδική πήλινη λεκάνη για πολλές ώρες, ακόμη και όλη τη νύχτα, αφού είχε βγει πρώτα το καθημερινό ψωμί. Διαφορετικό σε όψη, γεύση και υφή ακόμα και από το ρυζόγαλο στο φούρνο του οποίου συνταγή έχω δώσει.
 
 

Υλικά

3/4 φλ. ρύζι καρολίνα
3 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
2 λίτρα γάλα
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του αλλά και το κλωναράκι)
1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε το ρύζι σε πήλινο σκεύος, προσθέτουμε τη ζάχαρη και από πάνω το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα. Περιχύνουμε με το κρύο γάλα και βάζουμε το σκεύος στο κέντρο προθερμασμένου φούρνου στους 190 βαθμούς πάνω σε ταψί για να μην ξεχειλίσει. Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες