Tavuk gogsu (κρέμα από στήθος κοτόπουλου)
Η τελευταία πολιτική συνταγή που δίνω. Ένα γαλακτερό γλύκισμα διάσημο για την ιδιαιτερότητα του να περιέχει στήθος από κοτόπουλο. Βεβαία γίνεται με την επεξεργασία του κοτόπουλου και τη συμμετοχή της κρεμάς και έτσι έχουμε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Αναζητώντας τις ρίζες του φτάνουμε σε κείμενα του Απίκιου και στις παραδόσεις των Αράβων. Αν καραμελώσουμε τη μια πλευρά του tavuk gogsu ή του muchalebi (με καμένη ζάχαρη) παρασκευάζουμε ένα άλλο γλυκό, το γνωστό kazandibi.
Υλικά
1400 γρ. γάλα βουβαλίσιο κατά προτίμηση (αλλά εμείς χρησιμοποιούμε αγελαδινό)
300 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ανθόνερο
100 γρ. πατατάλευρο
180 γρ. ρυζάλευρο
1 πρέζα αλάτι
1 στήθος κοτόπουλου (πολύ φρέσκο)
κανέλα
300 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ανθόνερο
100 γρ. πατατάλευρο
180 γρ. ρυζάλευρο
1 πρέζα αλάτι
1 στήθος κοτόπουλου (πολύ φρέσκο)
κανέλα
Εκτέλεση
Βράζουμε το στήθος πολύ καλά μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν τεμαχίζουμε σε λεπτές ίνες με την παλάμη μας τις πιέζουμε να γίνουν πιο λεπτές. Τις πλένουμε αλλάζοντας το νερό 5 φορές. Τοποθετούμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το ρυζάλευρο και το πατατάλευρο. Ρίχνουμε σ'αυτό λίγο από το χλιαρό γάλα και το ανθόνερο, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα. Αφήνουμε την κρεμά να δέσει ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις δέσει λίγο βάζουμε τις ίνες του κοτόπουλου τμηματικά ανακατεύοντας ασταμάτητα μέχρι να δέσουν όλα και να γίνουν μια πολύ ελαστική κρεμά. Την αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί ύψους 2 εκατοστών και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια 10 εκατοστών και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα τυλίγουμε ρολά. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
|