Σουβλάκι κοτόπουλο με σάλτσα από φιστίκια
Η σάλτσα θα πρέπει να έχει λίγο γλυκιά γεύση με μια υποψία ξινού και αλμυρού. Το βασικό άρωμά της το δίνει ο συνδυασμός κάρυ και καρύδας.
Υλικά (2-4)
200 γρ. κοτόπουλο στήθος
Για τη μαρινάδα:
60 ml γάλα καρύδας
2 κουταλι ές της σούπας ρίζες κόλιανδρου ψιλοκομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς ( turmeric) σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
½ κουτάλι της σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce)
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
Για τη σάλτσα από φιστίκια:
3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας κόκκινος πολτός κάρυ
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρος ψιλοκομμένος
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 φλιτζάνια γάλα καρύδας
3/4 του φλιτζανιού χοντροκομμένα φυστίκια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό τάμαριντ (tamarind) ή λάιμ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη μαρινάδα:
60 ml γάλα καρύδας
2 κουταλι ές της σούπας ρίζες κόλιανδρου ψιλοκομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς ( turmeric) σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
½ κουτάλι της σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce)
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
Για τη σάλτσα από φιστίκια:
3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας κόκκινος πολτός κάρυ
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρος ψιλοκομμένος
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 φλιτζάνια γάλα καρύδας
3/4 του φλιτζανιού χοντροκομμένα φυστίκια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό τάμαριντ (tamarind) ή λάιμ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Κοτόπουλο:1. Τεμαχίστε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες έτσι ώστε να μπορεί να περαστεί σε καλαμάκια για σουβλάκι.
2. Ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάδας και περιχύστε το τεμαχισμένο κοτόπουλο. Αφήστε το τουλάχιστον 3 ώρες ή και όλο το βράδυ.
3. Περάστε κατόπιν κάθε κομμάτι σε ένα καλαμάκι για σουβλάκια το οποίο θα έχετε προηγουμένως βουτήξει σε νερό.
4. Ψήστε τα σουβλάκι στη σχάρα έως ότου ροδίσουν, χωρίς όμως να χάσουν την υγρασία τους. Σερβίρονται ζεστά με σαλάτα αγγούρι.
Σάλτσα από φιστίκια:
1. Ρίξτε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και ζεστάνετε. Προσθέστε τον πολτό κάρυ και τηγανίστε έως ότου ευωδιάσει, προσέχοντας να μην κάψετε το κάρυ (μέτρια φωτιά).
2. Μετά από 1 λεπτό περίπου, προσθέστε τα μπαχαρικά σε σκόνη και συνεχίστε να τηγανίζετε για ένα με δύο ακόμη λεπτά.
3. Προσθέστε το γάλα καρύδας και τα υπόλοιπα από τα υλικά εκτός από τον χυμό τάμαριντ και το αλάτι.
4. Αφήστε τα συστατικά στη κατσαρόλα να πάρουν βράση για μερικά λεπτά ή έως ότου η σάλτσα αρχίσει να πήζει.
5. Προσθέστε ανάλογο χυμό τάμαριντ και αλάτι. Περιχύστε τα σουβλάκια.