Πανετόνε (panettone) 23 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Πανετόνε (panettone)
'Ενα γλυκό με 2 ιστορίες. Η καταγωγή του Ιταλική και μάλιστα Μιλανέζικη. Πρόκειται για ένα γλυκό ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Το αυθεντικό παραδοσιακό είναι σχετικά με άψητη την καρδιά του. Δηλαδή ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία, οπότε παίρνει κρούστα και άρωμα εξωτερικά αλλά βαθιά μέσα δεν προλαβαίνει να ψηθεί καλά. Κάτι το οποίο η ΕΟΚ το απαγόρεψε οπότε την γνήσια συνταγή θα την φάμε μόνο στο Μιλάνο.
Όπως είπα έχει 2 εκδοχές. Θα σας τις αναφέρω και μετά θα σας δώσω και τη συνταγή. Μια πρώτη εκδοχή θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και κόντιτα και έκανε ένα γλυκό.
Σε μια 2η εκδοχή αναφέρεται ένας Μιλανέζος αρτοποιός ο οποίος πρέπει να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο Τόνι έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες που ήταν τα Ιταλικά λαδόψωμα αλλά τον πήρε ο ύπνος οπότε τις έκαψε. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει από το ψωμί, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone.
 
 

Υλικά

50 γρ. μαγιά
40 γρ. ζεστό νερό
600 γρ. αλεύρι δυνατό
150 γρ. άχνη ζάχαρη
5 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. σταφίδες
200 γρ. κόντιτα (ζαχαρωμένα φρούτα)
5 γρ. αλάτι
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
1/2 κ.γ. γλυκάνισο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το ζεστό νερό και λίγο αλεύρι να γίνουν χυλός και τα αφήνουμε να διογκωθούν σε ζεστό μέρος. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες και τα κόντιτα.
Όταν διογκωθεί το μείγμα το αδειάζουμε στην λεκάνη και τα ζυμώνουμε όλα καλά να δημιουργηθεί ένα ελαστικό γυαλιστερό μείγμα που αν το κόψουμε να μην έχει τρύπες από μέσα. Έπειτα ρίχνουμε λίγα λίγα τις σταφίδες και τα κόντιτα, προσθέτοντας από λίγο αλεύρι. Όταν σκορπίσουν μέσα σωστά, σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε για 6 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Έπειτα το κόβουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένα και αλευρωμένα φορμάκια για μάφινς ή σε φόρμα μεγάλη. Τα αφήνουμε για 1 ώρα να διογκωθούν και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 50'.
Μπορούμε νε το βάλουμε και σε φόρμα Χριστουγεννιάτικου μοτίβου.
2 αστέρια από 23 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές

Ανήκει στις κατηγορίες