Παέγια με θαλασσινά (caldera)
Θα φτιάξετε τoν ζωμό σιγοβράζοντας 2-3 κιλά διάφορα θαλασσινά και καβούκια από αστακό, γαρίδες κλπ. για 40 λεπτά μαζί με 1 κρεμμύδι και 12 σκελίδες σκόρδο. Περάστε τον ζωμό από σήτα, πιέζοντας καλά για να πάρετε όλους τους χυμούς.
Υλικά (6)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά, κομμένες σε λεπτές λουρίδες
1/2 κιλό χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 κιλό καλαμαράκια, κομμένα σε κομμάτια
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
περίπου 2 λίτρα ζωμός από θαλασσινά (βλ. Σημείωση) ή ζωμός ψαριού
12 μύδια με το κέλυφος τους, καλά πλυμένα με βούρτσα
1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες, μόνο με την ουρά (κρατήστε μερικές ολόκληρες για στόλισμα)
1/2 φιλέτο από λευκό ψάρι, κομμένο σε μπουκιές (προαιρετικά)
4-5 κλωστές ζαφορά (σαφράν)
1½ κουτ. σούπας πάπρικα
αλάτι
1/2 κιλό ρύζι (Μυλέλια ή Ελληνική Καρολίνα)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά, κομμένες σε λεπτές λουρίδες
1/2 κιλό χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 κιλό καλαμαράκια, κομμένα σε κομμάτια
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
περίπου 2 λίτρα ζωμός από θαλασσινά (βλ. Σημείωση) ή ζωμός ψαριού
12 μύδια με το κέλυφος τους, καλά πλυμένα με βούρτσα
1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες, μόνο με την ουρά (κρατήστε μερικές ολόκληρες για στόλισμα)
1/2 φιλέτο από λευκό ψάρι, κομμένο σε μπουκιές (προαιρετικά)
4-5 κλωστές ζαφορά (σαφράν)
1½ κουτ. σούπας πάπρικα
αλάτι
1/2 κιλό ρύζι (Μυλέλια ή Ελληνική Καρολίνα)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε σκεύος 40 εκ. για παέγια ή σε τηγάνι ή ταψί αντίστοιχου μεγέθους, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές. Όταν μαλακώσουν, βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα.2. Στο ίδιο λάδι σοτάρετε για 3-4 λεπτά το χταπόδι και τα καλαμαράκια. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζωμό και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράστε για 15 λεπτά.
3. Τρίψτε το σαφράν ανάμεσα στα δάχτυλα να θρυμματιστεί και διαλύστε το σε 1/2 φλιτζάνι βραστό ζωμό. Αδειάστε το στο τηγάνι με τα θαλασσινά, προσθέστε την πάπρικα και τον υπόλοιπο ζωμό και μόλις πάρει βράση, αλατίστε τον και βάλτε και τα υπόλοιπα θαλασσινά.
4. Μόλις πάρει και πάλι βράση ο ζωμός, πασπαλίστε το ρύζι πάνω από το τηγάνι, να πάει παντού. Βράστε το για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά. Βγάλτε προσεκτικά από το τηγάνι τις γαρίδες, τα μύδια κα το ψάρι, αν το χρησιμοποιείτε, και σιγοβράστε το ρύζι άλλα 10-15 λεπτά, χωρίς να ανακατώ¬νετε, κουνώντας το τηγάνι πού και πού, μέχρι να βράσει και να «πιει» το ζουμί του. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό. Δοκιμάστε, και διορθώστε τη γεύση με πιπέρι και αλάτι.
5. Τοποθετήστε τα θαλασσινά από πάνω και σερβίρετε αμέσως την παέγια.