Υλικά (30-35 κομμάτια περίπου)
500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
120 ml (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο και λάδι για την επάλειψη του φύλλου
75 γρ. (1/2 φλιτζάνι) καρύδια κοπανισμένα
70 γρ. (1/2 φλιτζάνι) σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. (3/6 φλιτζανιού) ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 πακέτο φύλλο
αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠI:
200 γρ. (1 φλιτζάνι) ζάχαρη.
240 ml (1 φλιτζάνι) νερό.
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
120 ml (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο και λάδι για την επάλειψη του φύλλου
75 γρ. (1/2 φλιτζάνι) καρύδια κοπανισμένα
70 γρ. (1/2 φλιτζάνι) σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. (3/6 φλιτζανιού) ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 πακέτο φύλλο
αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠI:
200 γρ. (1 φλιτζάνι) ζάχαρη.
240 ml (1 φλιτζάνι) νερό.
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζετε την κολοκύθα με 120 ml (1/2 φλιτζάνι) νερού και μια πρέζα αλάτι. Αφήνετε να σιγοβράσουν οι κύβοι της κολοκύθας μέχρι να μαλακώσουν. Τους αφήνετε ένα βράδυ να στραγγίξουν στο τρυπητό. Την επομένη, ζεσταίνετε 60 ml (1/4 φλιτζανιού) λάδι σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε την κολοκύθα, αναδεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χυλώσουν. Αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε τα κοπανισμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύετε καλά. Απλώνετε τις στρώσεις του φύλλου στο τραπέζι, αλείφετε την επιφάνεια τους με ελαιόλαδο και απλώνετε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα κατά μήκος κάθε στρώσης, αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. σε κάθε πλευρά. Τυλίγετε κάθε φύλλο κυλινδρικά και το κόβετε σε λωρίδες μήκους 9 εκ. (4 κομμάτια από κάθε κύλινδρο). Επαναλαμβάνετε με την υπόλοιπη γέμιση και το φύλλο, τοποθετώντας τα δίπλα-δίπλα σε ένα ταψί, που θα έχετε ήδη αλείψει με βούτυρο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.Αφού τελειώσετε με τους μπακλαβάδες, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να βράσει και περιχύνετε τον καθένα με ένα κουταλάκι του γλυκού καυτό λάδι. Τους ψήνετε για 30 λεπτά. Ενώ ψήνονται, ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό και το μέλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού ένα ή δύο λεπτά πριν το βγάλετε τελείως από τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει και εν συνεχεία περιχύνετε τους μπακλαβάδες με το σιρόπι, όσο είναι ακόμα ζεστοί.
|