Κρητικός μπακλαβάς (μελένιος) 5 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Κρητικός μπακλαβάς (μελένιος)
'Ενας διαφορετικός νηστίσιμος μπακλαβάς με γεύση... Ιονίου αν και είναι Κρητικός. Μέλι με ξηρούς καρπούς.
 
 

Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250 γρ. ελαιόλαδο
600 γρ. μέλι θυμαρίσιο
300 γρ. καρύδι τριμμένο
300 γρ. αμύγδαλο χοντρό τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αμύγδαλο με το καρύδι, το κανελογαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ταψάκι και το αλείφουμε με λάδι. Απλώνουμε 3 φύλλα και βάζουμε λίγη γέμιση (2-3 κουτ. σούπας) και απλώνουμε 2 φύλλα. Έπειτα ρίχνουμε κι άλλη γέμιση και απλώνουμε άλλα 2 φύλλα. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε μέχρι τέλος φροντίζοντας να ολοκληρώσουμε το σκέπασμα της τελευταίας δόσης της γέμισης με 3 φύλλα. Αν δεν βγαίνει 3 δεν πειράζει.
Κόβουμε σε μερίδες και βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι. Το καίμε και περιχύνουμε με αυτό τον μπακλαβά ο οποίος θα πάρει αμέσως χρώμα. Έπειτα τον ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνουμε το μέλι ανάμεσα στις τομές. Το μέλι θα αραιώσει από την υψηλή θερμοκρασία, οπότε μη σας φοβίζει η πυκνότητα του. Όταν απορροφήσει τελείως το μέλι και κρυώσει, είναι έτοιμος.
Αν επιθυμούμε ρίχνουμε περισσότερο ή λιγότερο μέλι, ανάλογα πώς το θέλουμε.
4 αστέρια από 5 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες