Υλικά (6)
3 πέστροφες περίπου 350 γρ. η κάθε μια, καθαρισμένες μέσα-έξω με τα κεφάλια και τις ουρές τους
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. αλεύρι απλωμένο σε ένα πιάτο
2 κουταλιές κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 φλ. ξηρό λευκό βερμούτ
2 κουταλιές φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη (προσοχή χωρίς το λευκό)
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 1/2 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. αλεύρι απλωμένο σε ένα πιάτο
2 κουταλιές κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 φλ. ξηρό λευκό βερμούτ
2 κουταλιές φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη (προσοχή χωρίς το λευκό)
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 1/2 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
1. Πλένουμε τα ψάρια με κρύο νερό και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει. Αλευρώνουμε τα ψάρια κι από τις δυο πλευρές και τα βάζουμε στην κατσαρόλα (προσοχή, δεν στριμώχνουμε τα ψάρια, αν δεν χωράνε τα βάζουμε ένα-ένα, επίσης τα αλευρώνουμε μόνο τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε στην κατσαρόλα.)
3. Σκουραίνουμε καλά το ψάρι από τη μια μεριά και μετά το γυρίζουμε από την άλλη, υπολογίζοντας 5 λεπτά περίπου για την πρώτη πλευρά και 4 για τη δεύτερη. Με μια τρυπητή σπάτουλα ή κουτάλα, μεταφέρουμε το ψάρι σε ένα βαθύ σκεύος σερβιρίσματος αρκετών διαστάσεων ώστε να χωράει όλα τα ψάρια χωρίς να επικαλύπτονται. Δεν πετάμε το λάδι της κατσαρόλας.
4. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δυο ή τρεις εντομές και από τις δυο πλευρές κάθε ψαριού (προσοχή να μην σκίσουμε το δέρμα, ούτε να κόψουμε τη σάρκα.)
5. Στην αρχική κατσαρόλα με το λάδι της σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά.
6. Προσθέτουμε το βερμούτ και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνουμε το βερμούτ να σιγοβράσει για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, αλάτι και λίγο πιπέρι. Αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν για περίπου μισό λεπτό, ανακατεύοντας 2-3 φορές. Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε 203 φορές και μετά χύνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω στα ψάρια στο σκεύος σερβιρίσματος.
7. Αφήνουμε το ψάρι να μουσκέψει στη μαρινάδα του τουλάχιστον για 6 ώρες πριν τι βάλουμε στο ψυγείο. Το ψάρι δεν θα σερβιριστεί πριν την επομένη και εν πάση περιπτώσει μέσα σε 3 μέρες το αργότερο, ώστε να αποδώσει τα καλύτερα η γεύση του. Το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν το φέρουμε στο τραπέζι, ώστε να έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Πριν σερβίρουμε, το γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού.
|