Κόλλυβα μοναστηριακά 289 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Κόλλυβα μοναστηριακά
Η συνταγή φαίνεται λίγο μακάβρια αλλά καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος πως γίνονται τα σωστά κόλλυβα. Προς ανάμνηση των πεθαμένων μας και όχι μόνο μιας και ο Σκαρμούτσος τα προσφέρει και σαν επιδόρπιο στο μαγαζί του. Τα συστατικά στα κόλλυβα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Θα τα αναλύσω όσο μπορώ καλύτερα.
Το σιτάρι: Συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων
Η φρυγανιά: Συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο. Κάποιοι χρησιμοποιούν καβουρδισμένο αλεύρι
Η ζάχαρη: Συμβολίζει τη γλυκύτητα του Παραδείσου
Ο μαϊντανός : Τη χλωρότητα του παραδείσου (Εν τόπω χλοερό, εν τόπω αναψύξεως)
Το ρόδι: Συμβολίζει τη λαμπρότητα του παραδείσου
Από εκεί και ύστερα προσθέτουμε διάφορα άλλα υλικά για γεύση και άρωμα. Δικής μας αρεσκείας.
Το σιτάρι θα πρέπει να είναι με μακρόστενο καρπό και όχι αποφλοιωμένο γιατί το αποφλοιωμένο λασπώνει, σφίγγει, ξυνίζει και πειράζει στο στομάχι. Καλό είναι για το στόλισμα να μην χρησιμοποιούμε χρυσοκούφετα που είναι σκληρά και κάνουν κακό στα δόντια. Σε μεγάλες μονές σε μνήμες Αγίων ζωγραφίζουν οι κολλυβάδες και την Αγιογραφία,με χρώματα φυσικά ζαχαροπλαστικής. Δίνω μια συνταγή για τα καλύτερα κόλλυβα. Δεν λασπώνουν, είναι δροσερά νόστιμα, αρωματικά και τρώγονται και σαν επιδόρπιο αν δεν διαβαστούν. Ό,τι περισσεύει από τα κόλλυβα, πάντα
το φυλάμε στο ψυγείο χωρίς ζάχαρη, για να μη λασπώνουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη όταν είναι να το καταναλώσουμε.
 
 

Υλικά

250 γρ. σιτάρι
125 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. καρύδι χονδρό κοπανισμένο
250 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο χονδροκοπανισμένο
1/2 ποτήρι ινδοκάρυδο
125 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. σταφίδες μαύρες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.γ. κανέλα
ρόδι μια χούφτα
για το στόλισμα:
ελίτσες σοκολατένιες
αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο
σταφίδες ξανθές και μαύρες
ρόδι

Εκτέλεση

Πλένουμε το σιτάρι αποβραδίς και το αφήνουμε όλη νύχτα στο νερό. Το πρωί το ξεπλένουμε να φύγει η μαυρίλα που ερεθίζει το έντερο και το βράζουμε καλά για 40'. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 30' να απορροφήσει τη θερμοκρασία και να φουσκώσει μόνο του χωρίς να σκάσει.
Το στραγγίσουμε καλά στο σουρωτήρι και φυλάμε σε μπολ το χυλό του. Το απλώνουμε σε πετσέτες και το αφήνουμε να στεγνώσει και όχι να ξεραθεί. Ξεπλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε ζεστό νερό για 3'', να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε σε πετσέτα.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το σιτάρι, το ινdοκάρυδο που θα τραβήξει την υγρασία, το ξύσμα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ρόδι, την κανέλα, το καρύδι, το αμύγδαλο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το όλον σε ένα δίσκο ή πιατέλα και τα στρώνουμε έτσι ώστε να σχηματίσουν λόφο, βουναλάκι. Καλύπτουμε από πάνω με τη φρυγανιά και με μια λαδόκολλα το πατάμε να γίνει λείο.
Απλώνουμε από πάνω τη ζάχαρη και ξαναπατάμε ελαφρώς με τη λαδόκολλα για να γίνει λείο και η ζάχαρη.

Στόλισμα:
Γύρω, γύρω βάζουμε σε σειρά τις σοκολατένιες ελιές, Στο μέση δημιουργούμε το περίγραμμα ενός μεγάλου σταυρού με σταφίδες και το γεμίσουμε με ρόδι. Σχηματίσουμε λουλούδια με τα αμύγδαλα σαν πέταλα με ένα σπόρι ροδιού στη μέση και κλωναράκια και φυλλαράκια από ρόδι και σταφίδες. Φαντασία να υπάρχει. Όπως είναι στη φωτογραφία. Νόστιμα, παραδοσιακά και μοναστηριακά, σαν κέντημα είναι.
2 αστέρια από 289 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες