Καυτερή και ξινή σούπα με γαρίδες
Τόσο το λέμον γκρας όσο και τα φύλλα καφίρ λάιμ μπορείτε να τα βρείτε σε αγορές και καταστήματα με είδη μαναβικής από την Ασία. Ίσως χρειαστεί να τα βρέξετε, καθώς τις περισσότερες φορές θα τα βρείτε αποξηραμένα. Ο χυμός του λάιμ έχει πολύ εκλεπτυσμένη γεύση. Προσθέστε τον στο τέλος και από λίγο κάθε φορά, δοκιμάζοντας παράλληλα, γιατί εάν βάλετε υπερβολική ποσότητα δεν θα μπορείτε να κάνετε κάτι να το διορθώσετε.
Υλικά (2)
2 φλιτζάνια ζωμό κότας
140 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού fish sauce0
250 γρ. φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες
2 φύλλα καφίρ κλάιμ (kaffir lime)
4 ολόκληρες καυτερές πιπεριές τύπου bird?s eye
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο λέμον γκρας (lemon grass) ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ (laim)
140 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού fish sauce0
250 γρ. φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες
2 φύλλα καφίρ κλάιμ (kaffir lime)
4 ολόκληρες καυτερές πιπεριές τύπου bird?s eye
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο λέμον γκρας (lemon grass) ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ (laim)
Εκτέλεση
1. Ρίξτε τον ζωμό κότας, τα φύλλα καφίρ λάιμ και το λέμον γκρας σε κατσαρόλα.2. Αφήστε τον ζωμό και τα αρωματικά να βράσουν για ένα λεπτό ώστε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα φρέσκα μανιτάρια και αφήστε βράσουν για ένα ακόμη λεπτό.
3. Προσθέστε τις γαρίδες, τη σάλτσα ψαριού και τον χυμό λάιμ και συνεχίστε το βράσιμο. Ρίξτε τις πιπεριές τσίλι και τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρετε αμέσως. Μη βράσετε υπερβολικά τις γαρίδες ? μόλις ασπρίσουν κλείστε τη φωτιά.
|