Καλιτσούνια ανεβαστά ή μελιτινια (λυχναράκια)
Αυθεντική Κρητική συνταγή. Παρά του ότι το αρτοσκεύασμα αυτό είναι Πασχαλινό, στην Κρήτη το βρίσκουμε στα αρτοποιία κάθε μέρα. Έχω δώσει ήδη μια συνταγή για λυχναράκια, άλλα αυτή είναι πολύ καλύτερη και αυθεντική Κρητική.
Υλικά
1 κ. αλεύρι
3 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. γάλα
11 ποτήρι ελαιόλαδο
30 γρ. μαγιά
Γέμιση:
1 κιλό ανθότυρος ή μαλάκα
200 γρ μέλι θυμαρίσιο
1 κ.γ. κανέλα
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
3 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. γάλα
11 ποτήρι ελαιόλαδο
30 γρ. μαγιά
Γέμιση:
1 κιλό ανθότυρος ή μαλάκα
200 γρ μέλι θυμαρίσιο
1 κ.γ. κανέλα
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με μια κουτ. σούπας ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, να φτιάσουμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε μια ζύμη μέτριας σκληρότητας. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα και ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια με φλιτζάνι τσαγιού. Σε κάθε στρόγγυλο κομμάτι βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γέμιση και το διπλώνουμε κάνοντας δοντάκια γύρω γύρω. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα ψήνουμε στους 180 μέχρι να πάρουν χρώμα.