Γαλατόπιτα 2 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Γαλατόπιτα
 
 

Υλικά (1 ταψί 30 εκ.)

5-6 φύλλα κρούστας
1,2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
6 αυγά
1 αυγό για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Το αφήνετε να ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει. Το αποσύρετε από την φωτιά, ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υλικά. Μόλις το μίγμα χλιάνει, ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα ταψί το βουτυρώνετε καλά και το καλύπτετε με τα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας τα ένα ένα, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα. Αδειάζετε μέσα το μίγμα της κρέμας, το ισιώνετε και κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν. Χτυπάτε τον κρόκο αυγού μαζί με λίγο νερό και με ένα πινελάκι, αλείφετε την κρέμα και τα φύλλα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 45-60" σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο την ξεσκεπάζετε και την αφήνετε να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες