Κοτόπουλο βουτύρου (murg makhani, Ινδία)
Το πιάτο αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα πιο γνωστά ινδικά φαγητά σε όλο τον κόσμο. Η σάλτσα του μπορεί να παρασκευαστεί όσο καυτερή ή όσο ήπια ται-ριάζει στον ουρανίσκο μας. Ταιριάζει τέλεια με μαύρες φακές (Kaali Daal), Naans (είδος ινδικού ψωμιού) και μια πράσινη σαλάτα.
Υλικά (4)
1 κοτόπουλο του 1 κιλού ξεπετσιασμένο
Χυμός από 1 λάιμ
Αλάτι κατά τη γεύση
1 κουταλάκι σκόνη κόκκινου τσίλι ή κατά τη γεύση
6 γαρύφαλλα
8-10 πιπερόσποροι
2.5 εκ. ραβδάκι κανέλας
2 δαφνόφυλλα
8-10 αμύγδαλα
Σπόροι από 3-4 φλούδες καρδάμωμου
1 φλιτζ. γιαούρτι (όχι ξινό)
3 κουταλιές μαγειρικό (φυτικό) λάδι
2 κρεμμύδια τεμαχισμένα
2 κουταλιές πάστα (σάλτσα) σκόρδου
1 κουταλάκι τριμμένη τζιντζερόριζα
2 κουταλιές κόλιαντρο τριμμένο
1 κουταλάκι σκόνη κύμινου
1/4 κουταλάκι σκόνη κουρκούμης
400 γρ. ντομάτες τεμαχισμένες και αλεσμένες σε λεπτή πάστα στο μπλέντερ
500 ml ζωμός κοτόπουλου
2 κουταλιές kasuri methi (ξηρά φύλλα fenugreek)
3 κουταλιές άλιωτο μαλακό βούτυρο
Αλάτι κατά τη γεύση
Φύλλα κόλιαντρου για γαρνίρισμα
Χυμός από 1 λάιμ
Αλάτι κατά τη γεύση
1 κουταλάκι σκόνη κόκκινου τσίλι ή κατά τη γεύση
6 γαρύφαλλα
8-10 πιπερόσποροι
2.5 εκ. ραβδάκι κανέλας
2 δαφνόφυλλα
8-10 αμύγδαλα
Σπόροι από 3-4 φλούδες καρδάμωμου
1 φλιτζ. γιαούρτι (όχι ξινό)
3 κουταλιές μαγειρικό (φυτικό) λάδι
2 κρεμμύδια τεμαχισμένα
2 κουταλιές πάστα (σάλτσα) σκόρδου
1 κουταλάκι τριμμένη τζιντζερόριζα
2 κουταλιές κόλιαντρο τριμμένο
1 κουταλάκι σκόνη κύμινου
1/4 κουταλάκι σκόνη κουρκούμης
400 γρ. ντομάτες τεμαχισμένες και αλεσμένες σε λεπτή πάστα στο μπλέντερ
500 ml ζωμός κοτόπουλου
2 κουταλιές kasuri methi (ξηρά φύλλα fenugreek)
3 κουταλιές άλιωτο μαλακό βούτυρο
Αλάτι κατά τη γεύση
Φύλλα κόλιαντρου για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Αναμιγνύουμε το κοτόπουλο, το χυμό λάιμ, αλάτι και σκόνη κόκκινου τσίλι σε ένα μεγάλο, μη μεταλλικό μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 ώρα.2. Ζεσταίνουμε ένα επίπεδο τηγάνι ή ταψί σε μέτρια φωτιά και καβουρδί-ζουμε (ανακατεύοντας συχνά) τα γαρύφαλλα, τους πιπερόσπορους, την κανέλα, τα δαφνόφυλλα και τα αμύγδαλα, μέχρι να σκουρύνουν ελαφρά. Τα κρυώνουμε και προσθέτουμε τους σπόρους καρδάμωμου. Μετά τα αλέθουμε σε μια χοντρόκοκκη σκόνη σε ένα καθαρό, στεγνό μύλο του καφέ.
3. Αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το προηγούμενο μίγμα, τις σκόνες κόλια-ντρου, κύμινου και κουρκούμης και τα προσθέτουμε στο κοτόπουλο, που το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 ώρα ακόμη.
4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χλωμό χρυσοκόκκινο χρώμα και μετά προσθέτουμε τις πάστες τζίντζερ και σκόρδου. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό.
5. Προσθέτουμε μόνο το κοτόπουλο από το μίγμα κοτόπουλου-μπαχαρικών και το τηγανίζουμε μέχρι να σφραγιστεί (το κοτόπουλο θα γίνει αδιαφανές και η σάρκα από ροζ θα γίνει ασπριδερή).
6. Τώρα προσθέτουμε τη πάστα ντομάτας, το ζωμό κοτόπουλου, το kasuri methi και το υπόλοιπο μέρος του μίγματος γιαουρτιού-μπαχαρικών στο κοτόπουλο.
7. Μαγειρεύουμε μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό και η σάλτσα να μειωθεί στο μισό του αρχικού της όγκου.
8. Σε ένα άλλο μικρό δοχείο λιώνουμε το βούτυρο και το χύνουμε πάνω στο κοτόπουλο.
9. Γαρνίρουμε με φύλλα κόλιαντρου και σερβίρουμε με Naan και Kaali Daal.
Σημ. Μια μικρή τροποποίηση στο μαγείρεμα, ώστε, ενώ περιμένουμε να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, το κοτόπουλο μπορεί να παραβράσει, προσθέτουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στα ήδη μαλακά κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ και το μαγειρεύουμε μέχρι μόλις να κοντεύει να γίνει. Φτιάχνουμε τη σάλτσα με το κατάλοιπο του μίγματος μπαχαρικών, τις τεμαχισμένες ντομάτες και το ζωμό κοτόπουλου σε διαφορετική κατσαρόλα. Η σάλτσα μειώνεται σε λιγότερο από μισή ώρα. Μόλις γίνει, προσθέτουμε το κοτόπουλο στη σάλτσα και όλα είναι εντάξει.