Άρτος για αρτοκλασία 28 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Άρτος για αρτοκλασία
Η αρτοκλασία είναι η ακολουθία της Εκκλησίας μας η οποία τελείται προς ανάμνησιν της ευλογίας και πολλαπλασιασμού των 5 άρτων στην έρημο από τον Κύριο και τον χορτασμό των 5.000 ανθρώπων. Οι ρίζες της ανάγονται στην αποστολική εποχή και αποτελεί υπόλειμμα των Αγαπών (των κοινών δηλ. ευλογημένων δείπνων) των πρώτων Χριστιανών. Είναι μάλιστα η κατ'εξοχήν ακολουθία που διασώζει το αρχαίο όνομα της θείας ευχαριστίας δηλαδή Κλάσης άρτου όπως αναφέρεται στα ευαγγέλια. Η συνταγή είναι από την ιερά μονή Αγ. Ανδρέου Μηλαπιδιάς Κεφαλλήνίας
 
 

Υλικά

7 κιλά αλεύρι
2 κιλά ζάχαρη
2/3 της πλάκας μαγιά
12 ποτήρια χλιαρό νερό
1/2 κιλό αραβοσιτέλαιο
1 κ.σ. μαχλέπι
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό σε μια λεκάνη και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε.
Αλείφουμε μια σκαφίδα με το υπόλοιπο λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη. Την αφήνουμε όλη νύχτα σκεπασμένη. Το πρωί ξαναζυμώνουμε απαλά και πλάθουμε καρβέλια τοποθετώντας τα σε ταψιά στρόγγυλα διαμέτρου 34 εκατοστών.
Ψήνουμε στους 150-180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω, εξαρτάται τη δύναμη του φούρνου μας.
2 αστέρια από 28 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές

Ανήκει στις κατηγορίες