Ελιόπιτα Σαρακοστιανή
Τη Σαρακοστή μπορεί να είναι νηστεία όμως έχουμε την χαρά να φτιάχνουμε ψωμιά, πίτες και άλλα νηστίσιμα εδέσματα που δεν φτιάχνουμε τις άλλες μέρες. Η πίτα αυτή είναι πολύ απλή αλλά τόσο νόστιμη και μυρωδάτη που τρώγεται αμέσως.
Υλικά (4-6 μερίδες)
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
2 φλ. αλεύρι
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλιά μαγιά
1/2 φλ. ελιές ψιλοκομμένες
1 φλ. νερό
λίγο αλάτι
2 φλ. αλεύρι
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλιά μαγιά
1/2 φλ. ελιές ψιλοκομμένες
1 φλ. νερό
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα μπολ 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό και διαλύετε τη μαγιά. Προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Το αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι ο χυλός να κάνει φουσκάλες. Στο μπολ του μίξερ βάζετε το λάδι με το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και το χτυπάτε λίγο. Προσθέτετε λίγο αλεύρι και το φουσκωμένο μίγμα της μαγιάς.Το ζυμώνετε και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τις ελιές. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί Νο 24 και στρώνετε τη ζύμη. Την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος και όταν διπλασιαστεί ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.