Πασχαλινά κουλούρια με μαστίχα
Μια δική μου επινόηση με Πασχαλινή ανοιξιάτικη ευωδιά των παιδικών μας χρόνων.
Υλικά
1 2/3 κ. αλεύρι μαλακό
2/3 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2/3 γρ. άχνη
6 αυγά
1/6 κ.. γάλα
1/4 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
1/4 κ.γ. βανίλια
1/4 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα απο 1 1/2 πορτοκάλι
ανθόνερο
2 κ.γ. μπέικιν
4 γρ. αμμωνία
2/3 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2/3 γρ. άχνη
6 αυγά
1/6 κ.. γάλα
1/4 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
1/4 κ.γ. βανίλια
1/4 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα απο 1 1/2 πορτοκάλι
ανθόνερο
2 κ.γ. μπέικιν
4 γρ. αμμωνία
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το εξάρτημα που λέγεται φτερό το βούτυρο με την άχνη. Προσθέτουμε το ξύσμα και τα μυρωδικά. Μόλις αφρατέψει το βούτυρο ρίχνουμε τμηματικά τα αυγά, να προλαβαίνει να τα απορροφά το μείγμα. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε κι αυτό λίγο λίγο στο μείγμα. Αφού απορροφηθεί καλά κι αυτό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε κι αυτά να γίνουν μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.Σταματάμε το χτύπημα, κόβουμε τη ζύμη σε φυτίλια, κάνουμε πλεξούδες. Βάζουμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα, χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού με μια κουτ σούπας ανθόνερο και 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη και με αυτό αλείφουμε 2 φορές τα κουλούρια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά.