Υλικά
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
12 αυγά
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρίφαλο
Για στόλισμα:
Λεπτές φλουδίτσες από πορτοκάλι και ένα ολόκληρο καρύδι
12 αυγά
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρίφαλο
Για στόλισμα:
Λεπτές φλουδίτσες από πορτοκάλι και ένα ολόκληρο καρύδι
Εκτέλεση
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κροκάδια από ασπράδια. Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να γίνουν μια κρέμα. Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μαρίζ. Χτυπάμε τα ασπράδια στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ και κάνουμε μια μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30'-40'. Αν πάρει γρήγορα χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και προσθέτουμε και το ξυλάκι της βανίλιας. Τα βράζουμε για 5'. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι και τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.
Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη και στολίζουμε κάθε κομμάτι με λίγη φλουδίτσα πορτοκαλιού και ένα ολόκληρο καρύδι. Γαρνίρεται με άγλυκη σαντιγί ή παγωτό βανίλια.